tirsdag 31. desember 2019

Fremtidens fortid - og et piano

Lars Petter Hagen (f. 1975) er en komponist som fascinerer. Hans musikk skaper bevegelser i oppfattelsen av klanger. Og i denne produksjonen, med musikk skapt over en 20-års periode, finnes komponistens tanker om fortiden. Mens musikken han skaper peker rett inn i fremtiden.

Den kan nesten betegnes som et slags konseptalbum. Musikk som binder opp fortiden, pent innbundet i sfæren til Pauline Hall - mangeårig formann i nyMusikk.
Hagens musikk på denne platen er nostalgisk, og holdt i en slags melankolsk ånd. I følge komponisten møter vi her bruddstykker og inspirasjon hentet ut av musikk skapt av Richard Strauss, Rikard Nordraak, Arnold Schönberg, Gustav Mahler, Alban Berg og Anton Bruckner.
Men det er Lars Petter Hagen som styrer den musikalske veven, og sett i lys av det tidsspennet musikken er skapt i, er det nesten forunderlig hvor godt det hele henger sammen og skaper en musikalsk helhet som gir lytteren en særdeles god opplevelse.
Musikken er - som alltid når det gjelder Hagen - nysgjerrig, tankefull og forholdsvis enkel å forholde seg til, samtidig som den skaper fascinasjon og interesse for hva som ligger bak.

Det er musikerne i samtidsensemblet Cikada som spiller på platen - under eminent ledelse av Christian Eggen.
Dette er en av årets desidert beste utgivelser innen samtidsmusikkfeltet - og anbefales på det varmeste.

På plata:
«Paulines piano I + II»
«Three Transfigurations»
«Harmonium Repertoire»
«Sørgemarsj over Edvard Grieg»
«Max F: Passage - Silence and Light Triptych»

LARS PETTER HAGEN: «Harmonium Repertoire»
Cikada - Christian Eggen (dirigent)
LAWO Classics LWC 1190 (2019)
Spilletid: 48:28

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar