fredag 13. august 2021

Den omfavnende akkordeonist


 Øivind Farmen er ute med et nytt album 11 år etter det forrige, og denne gangen har han tatt for seg musikk som betyr mye for ham. 


Det er ikke ofte en plate med klassisk musikk for akkordeon finner veien til øregangene. På Øivind Farmens nye innspilling har han tatt med transkripsjoner fra barokken og klassisismen, samt nyere verk av blant annet Morten Gaathaug (f. 1955), Ronny Kjøsen (f. 1975) og den tyske komponisten Jürgen Ganzer (f. 1950).

Å presentere klassiske komponister som Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791), Johann Sebastian Bach (1685-1750) og Domenico Scarlatti (1685-1757) spilt på akkordeon kan nok virke en smule dristig. Men hvorfor ikke?
Denne musikken fortjener så absolutt å bli spredd rundt om - også innenfor miljøet for dette instrumentet. Spesielt tiltalende er faktisk Mozarts «Klaversonate i D-dur» K576, ikke minst på grunn av Farmens gode spill. Også Bachs «Fantasi i c-moll» BWV906 blir godt formidlet. Men subjektivt sett foretrekker undertegnede dette framført på de originalt tenkte instrumentene.

Likevel er det de nyere verkene som fenger ørene mest. Jürgen Ganzers «Phantasie 84» er en virkelig samtidsperle som fenger. Her får Farmen vist frem sin teknikk, samt sin meget gode evne til å formidle også nyere verk. Likeledes er Morten Gaathaugs «Den som fikk høre en latterugle synge...» op.98 i de beste hender. Verkets idé ble unnfanget av komponistens sterke interesse for fugler. Og på New Zealand ble en spesiell fugl - som i følge historiene kunne lokkes fram fra hulen sin med akkordeonspill - beskrevet i 1844, mens den siste sikre observasjonen av uglen ble gjort i 1924.
Slikt blir det god musikk av!

Platen avsluttes med to øregode stykker. «Brain Squeeze» av Ronny Kjøsen og Farmens egen lille komposisjon «Hannahs lykkelige dag» - en hyllest fra far til barn.

Øivind Farmen er gledelig tilbake på platemarkedet med en plate som vil underholde og kanskje gi lytteren en liten aha-opplevelse. Det er nemlig mye god musikk som kan spilles på et akkordeon!

ØIVIND FARMEN: My classical accordion
Farmen CD FMO121 (2021)
Spilletid: 49:42


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar