fredag 27. august 2021

En dose nytelse


 Trio Mediæval klinger i høyttalerne igjen med en ny cd - og takk for det. Vi møter en trio som skaper de nydeligste lydlandskap, godt hjulpet av saxofonist Trygve Seim og bassist Mats Eilertsen.


De tre vokalistene i trioen har siden debutalbumet som kom i 2001 plassert deg godt på det internasjonale musikk-kartet - mye takket være deres fantastiske innspillinger med trollmannen Manfred Eicher i det tyske plateselskapet ECM.

Nå er det Grammy-vinneren Morten Lindberg som står for å skape det magiske lydlandskapet. Og landskapet er nytt. Stemmene er mer intime enn noensinne - og i 5.1 Dolby-versjonen får man virkelig en lydopplevelse av de virkelig gode. Det er så man har musikerne rundt seg. Magisk!

Så var det musikken. Fortsatt er stemningen trioen baserer seg på godt forankret i den gregorianske tradisjonen, selv om enkelte små samtidsklanger sniker seg inn i de nyskrevne stykkene. Og så fargelegges det hele av to dyktige jazz-musikere som vi er godt kjent med.

Å bruke saxofonen som kontrast til den "gamle" vokal-stilen er fascinerende. Saxofonens klang bryter så til de grader med de rene og klokkeklare stemmene til vokal-trioen - og så legger Eilertsen inn små og gode improvsasjoner i musikken - både som kontrast, men også som en form for kommentar til den eldre musikalske stilen som gjennomsyrer det meste av innspillingen.

Hva annet kan man si at dette er nydelig. Og passe nytt. Trio Mediæval bryter på ingen måte den musikalske tradisjonen vokalistene har stått for i alle år. De utvikler den - sakte men sikkert!

Trio Medivæl er: Anna Maria Friman, Linn Andrea Fuglseth og Jorunn Lovise Husan.
Og musikken er arrangementer av tradisjonsmusikk fra Norge, Tyskland, Estland og Sverige - i tillegg til bidrag skrevet av Anders Jormin, Andrew Smith og Sinikka Langeland.

Og om du er en liten smule forvirret over navnet, så het trioen tidligere Trio Mediaeval.

TRIO MEDIÆVAL: «Solacium»
2L - 165-SABD (2021)

4 versjoner i cd-utgaven: (5.1 Dolby True HD, 7.14 Dolby Atmos og 7.1.4 Auro-3D og 2.0LPCM Stereo)
Spilletid: 62:15

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar