søndag 15. august 2021

Messingens vide klang


 Nils Henrik Asheim (f. 1960) er en av våre virkelig produktive komponister. På denne platen formidler NyNorsk Messingkvintett nye og litt eldre verk som virkelig beriker musikklitteraturen.


To av verkene er bestilt av NyNorsk Messingkvintett - og bare siden etableringen av kvintetten i 2016 har de bestilt og urframført ikke mindre enn 26 verk. Mildt sagt imponerende!

De to nye verkene som er presentert her, har begge et konkret bakteppe. «Singing Stones» (2017) bruker fragmenter fra koralen «Ein feste Burg ist unser Gott» av Stephane Mahus (d. 1541) - og Asheim lager ut fra dette et svært konkret lydlandskap, der han selv ser for seg katerdralsteiner, kolliderende biler og ødelagt jern. Passe bakgrunnsteppe for en voksen og tiltalende messingklang, med et anstrøk av en god porsjon fantasi og krydret med en nydelig orgelklang.

«Hornflower» fra 2019 er også av det særdeles konkrete slaget. 22 små miniatyrer lager en spennende bukett av navngitte blomster. Hornwlower er selvsagt ingen blomst, men i mitt hode kombinerer Asheim fantasier og tanker rundt planteriket og mineralriket i sin ansøken av å skape en spennende messingklang. Og det lykkes!

Og når man som komponist er nøye i sin planlegging, får man ofte et musikalsk resultat som er både beskrivende og fascinerende å lytte til. 

Platas tre andre verk er eldre musikalske skriverier. Det er artig å få et gjenhør med «Burning Ice» fra 1999 som tidligere er spilt inn av Arctic Brass, og så får vi et spennende møte med kvintettens tubaist Berger Iver Færder og slagverkeren Jennifer Torrence i «Scream Soft». Her presenteres tubaspill av ypperste merke.

På platas siste verk «Griegs Akkord» har kvintetten besøk av et godt lag av ekstramusikere, slik at instrumentariet består av 12 messingblåsere og harpe - ledet av Christian Eggen. Her er det en liten frase fra Griegs «Solveigs sang» som Asheim har benyttet til å skape et klangteppe som er mer enn tiltalende.

Musikere i kvintetten, samt innspillingens 10 ekstra musikere - har skapt en plate som er spennende å lytte til. Musiseringen er rett og slett imponerende!

Kvintetten består av; Erlend Aagaard-Nilsen og Jørgen Arnesen, trompet - Daniel Weiseth Kjellesvik, horn - Ingebjørg Bruket, trombone og Berger Iver Færder, tuba. Ellers medvirker Anders Eidsten Dahl på orgel, Sunniva Rødland trakterer harpen, Jennifer Torrence tar hånd om slagverket.

En ekstra blomst går til en Nina Nielsen for forklarende og god tekst i cd-heftet.

NILS HENRIK ASHEIM: «Horn flowers»
NyNorsk Messingkvintett
Dirigent: Christian Eggen («Griegs Akkord»)
LAWO Classics LWC1221 (2021)
Spilletid: 62:46Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar