tirsdag 10. august 2021

Et unikt musikalsk samarbeid


 «L'homme armé» - Sjøforsvarets Musikkorps nye plate med musikk av Ketil Hvoslef (f. 1939), er ikke bare en hyllest, men også en utrolig flott dokumentasjon av hva en komponist og et strålende ensemble kan skape.


Musikken er skrevet i perioden mellom 2012 og 2018, med til dels omfattende etterarbeid, blant annet i «L'homme armé» (2012/2015), et verk som nok kan betegnes som platas store hovedverk. Som så mye annen musikk signert Hvoslef, er også disse tre verkene fulle av idéer og fantasifulle øyeblikk. Men likevel er det orden i de musikalske sysakene til Hvoslef. Musikken er - som vanlig når det gjelder denne fine komponisten - holdt i et forholdsvis beskjedent omfang når det gjelder instrumentariet. Riktignok er dette skrevet for janitsjarorkester, men likevel er det ytterst sjeldent hele orkesteret møttes i store tuttipartier. Her er det snakk om musikalsk selektivitet, noe som gjør opplevelsen av Ketil Hvoslefs musikks til en ny og spennende reise - hver gang den klinger.

Sjøforsvarets Musikkorps ledes på denne innspillingen av Ingar Bergby - en dirigent som stadig beriker det norske musikklivet med innspillinger og konserter - og han har definitivt grep om både korps og samtidens klanger. (Han er jo også en dyktig klarinettist med korpsbakgrunn må vite). 

Musikerne Bergby har med seg er vestlandets dyktige militærkorps - et korps med tradisjoner helt tilbake til 1792 og består av snaut 30 musikere på denne platen. Det er rett og slett en fryd å høre hvordan musikerne og dirigent tolker og formidler Hvoslefs musikk - og jeg sender samtidig en stor blomst til orkesterets saxofonist René Wiik og slagverker Craig Farr som begge er solister på «Cantus Lutra Lutra», et verk skrevet i 2018.

De to ovennevnte verk rammer inn «The Mockingbird II» fra 2015/2019 - et verk unnfanget ved et lite svømmebasseng i Texas. Joda - slikt kan også sette en komponists (og en lytters) fantasi i sving.

L'HOMME ARMÉ: Worsk by Ketil Hvoslef
Solister: René Wiik, saxofon og Craig Farr, slagverk
Sjøforsvarets Musikkorps - Ingar Bergby (dirigent)
LAWO Classics: LWC1223 (2021)
Spilletid: 55:02


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar