tirsdag 24. august 2021

Inn i den finske klangen


 Bergen-filharmonien har med seg Lise Davidsen på denne innspillingen med musikk av den fiske nasjonalkomponisten Jean Sibelius (1892-1957). Og i åpningsverket «Luonnotar» settes en mildt sagt utrolig stemning.


Davidsens stemmeprakt er vi etter hvert blitt godt kjent med her hjemme, og det er en liten genistrek å få med henne på denne innspillingen. I «Luonnotar» op.76 tas vi med rett inn i den finske mytologien. Teksten er hentet fra «Kalevala» og en skulle tro at musikken Sibelius her har skapt kunne vært skrevet for den norske sopranen. 

Davidsen er også med i «Tre blinde søstre» som er midtsatsen i «Pelléas & Mélisande» op.46. Her er det snakk om teatermusikk til skuespillet - og noe av musikken er riktig så lekker, og et par av satsene er jo en del spilt som blant annet ekstranummere på konserter, men som med en del annen teatermusikk dabber interessen litt av når vi får servert alle de ni satsene.

Ett av Sibelius flotteste tonedikt er «Tapiola» op.112 - og igjen skal vi inn i mytologien i det som ble Jean Sibelius siste store mesterverk. Her er det mystikken som gjelder i stor grad, men her synes jeg pulsen kunne vært enda lavere. Jeg kunne ønske meg en mer dvelende versjon fra Edward Gardner og Bergen-filharmonikerne, der skogkongens vesen virkelig får lov å lure seg inn i øregangene. Jeg heller mer til Herbert von Karajans versjon med Berlin-filharmonikerne av akkurat dette verket. Også Herbert Blomstedts versjon med San Fransisco Symphony skaper mer drama og tyngde ut av notene.

Det er positivt og trivelig å registrere at Gardner har tatt med de mindre spilte verkene «Rakastava» op. 14 og Vårsang op.16

Dette er en ny flott plate fra vestlandet!

JEAN SIBELIUS: Orkesterverk
Solist: Lise Davidsen, sopran
Bergen Filharmoniske Orkester - dirigent Edward Gardner
Chandos CHSA 5217 (2021)
Spilletid: 72:52



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar