torsdag 7. oktober 2021

Svensk-nederlandsk-amerikansk Alpaca


 Alpaca ensemble er ute med sin 10. utgivelse - og denne gangen har det prisbelønnede ensemblet konsentrert seg om den svenske komponisten Karin Rehnqvist (f. 1957) og nederlands/amerikanske Ellen Lindquist (f. 1970). Velkommen til en spesiell klangverden.


Musikkens skapelsestid spenner seg fra 1991 til 2017 og vi møter to komponister som har sin spesielle stil - i hver sin selvstendige klangverden.

Platas hovedverk - om man kan kalle det det - er Rehnqvists «I banor - en kvartett i rörelse» fra 2017. Her har Alpaca-trioen får besøk av den dyktige klarinettisten Rolf Borch, og de sju satsene bringer inn et mangefalsett lydbilde med fiolin, cello, piano og klarinett. Vi møter også fire instrumentalister som løser de musikalske utfordringene på fint sett. Men direkte enkel lytting er ikke dette. Men lar man øret få møte musikken flere ganger finner du linjer og melodifragmenter som er gjenkjennelige.

Selv om «I banor» er platas hovedverk er det de tre soloverkene på plata som fascinerer undertegnede mest.

Rehnqvists «Långt borta och nära» (2017) er en videreføring av hennes klarinettkonsert og her får Rolf Borch briljere både teknisk og klanglig. Det samme gjelder Ellen Lindquists «Gala» for solo cello (1998) der Marianne Baudouin Lie for boltre seg med strengene. Plata avsluttes med Lindquists «Pastorale» for solo klaver (1991) - en liten perle av et klaverstykke.

Det er også to trioer på denne platen - begge skrevet av Ellen Lindquist. «Groundings» (2004) er skrevet for den tradisjonelle pianotriobesetningen, mens «Somniloquy» (2010) er skrevet for klarinett, cello og piano.

Alpaca ensemble viser med denne platen et musikalsk mangfold, selv om "bare" to komponister er involvert. Musikerne viser tydelig et nært kjennskap til komponistene uttrykksform, noe som de har tilegnet seg gjennom tidligere samarbeid med komponistene. Ensemblet er et unikt og godt samtidsmusikk-ensemble og å ta med klarinettklangen til Borch på platen skaper en fin dimensjon til lytteropplevelsen.

Alpaca ensemble er:
Sigrid Elisabeth Stang (fiolin), Marianne Baudouin Lie (cello) og Else Bø (piano)

ALPACA ENSEMBLE: Rehnqvist & Lindquist
Gjest Rolf Borch, klarinett
LAWO Classics LWC1224 (2021)
Spilletid: 61:03

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar