torsdag 14. oktober 2021

Ny flott Bach-cd fra Kåre Nordtoga


 Kombinasjonen Johann Sebastian Bach (1685-1750) og organisten Kåre Nordstoga er noe av det som det norske platekjøpende publikum absolutt bør merke seg. Nå er den norske organisten ute med den sjette produksjonen ( i alt 12 cd-plater) med musikk av denne barokkens geni.


Denne gangen er det den berømte lille orgelboken eller «Orgelbüchlein» som det selvsagt heter. I tillegg har Nordstoga lydfestet «Fantasia et Fuga in g» BWV542, «Fantasia et fuga in c» BWV537, Praeludium et fuga in G» BWV541, «Praeludium et fuga in d» BWV 539, «Praeludium et fuga in C» BWV547, samt den fantastiske «Passacaglia» BWV582.

Nordstoga har gjort en slags innspillingsturné i Europa når han har spilt inn disse platene - og denne gangen spiller han på det enorme og berømte Müller-orgelet i Haarlem i Nederland. Et orgel både Mozart og Händel skal ha spilt på i sin tid. Og orgel og musikeren yter så absolutt Bachs fantastiske musikk rettferdighet.

Når denne musikken strømmer ut av høyttalerne er det som om du står midt blant orgelpipene. Og når basshøyttaleren i stua får litt voksen orgelmat å håndtere går undertegnedes smil nesten rundt.

Vel floskler til side - dette er en særdeles flott dobbel-cd med noe av det fineste den tyske mesteren har skapt. Og når spillet til organisten er så godt, vel så blir opplevelsen riktig så stor.

Dette er musisering på øverste hylle og bør anskaffes!

Kåre Nordstoga (f. 1954) er utdannet ved musikkhøgskolen i Oslo med bl.a. Søren Gangfløt, Bjørn Boysen og Kaare Ørnung som lærere. Etter debutkonserten i 1978 studerte han videre hos David Sanger i London og var en tid organist i Ullern kirke før han kom til Oslo domkirke i 1984. Han har også vært tilknyttet Norges musikkhøgskole, hvor han i 1994 ble utnevnt til professor.

JOHANN SEBASTIAN BACH: «Orgelbüchlein»
Kåre Nordstoga, orgel
LAWO Classics LWC1211 (2021) 2-cd
Spilletid: 146:05


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar