tirsdag 26. oktober 2021

Stor norsk stemme


 Den norske mezzosopranen Tuva Semmingsen var i 17 år medlem i solistensemblet ved Det Kongelige teater i København. Nå er hun ute på platemarkedet sammen med Esbjerg ensemble i en mildt sagt spennende produksjon med Steingrimur Rohloffs musikalske penn i sentrum.


Tuva Semmingens stemme har en utrolig klangbunn og hun er flittig benyttet solist på en rekke scener rundt om i Europa. Foruten store roller i Danmark har hun besøkt blant annet Moskva, Glyndebourne Touring Opera, Stockholmsoperaen, operaene i Nancy, Reims, Lille - og hun har også gitt en rekke konserter i Norge, samt at hun var solist i Händels «Julius Cæsar» ved Nasjonaloperaen i Oslo i 2017.

Hun er heller ikke redd for å krysse grenser, med blant annet rolle i Lloyd Webbers «Operafantomet», samt medvirkning på jazz-prosjekter.

Denne gangen er det de gamle skrifter i ny drakt som skildres - i en glimrende musikalsk regi signert den islands-tyske komponisten Steingrimur Rohloff (f.1971).

Og vi får en aldeles spesiell opplevelse. Vi kastes inn i en grasiøst opprivende klangverden med utgangspunkt i Euripides «Medea», samt Aristophanes «Lysistrata». Det er den danske forfatteren Peter Laugsen som har satt tekst til disse to verkene.

«5 songs by Medea» (2019) og «Lysistrata» (2016) er to vidt forskjellige verk som stiller store krav til solisten. Her kommer Semmingsens stemme virkelig til sin rett. Den er mystisk og varm, men samtidig så lager hun et musikalsk mørke som kreves i blant annet utdragene fra operaen «Lysistrata». Her er det nesten så man grøsser i godstolen. Og ja - lysten til å høre med fra denne operaen som fikk sin urpremiere i Den Fynske Opera i 2016 er så absolutt til stede.

Det er spennende å lytte til Tuva Semmingsen på en plate der hun virkelig får benyttet seg av sine vokale kvaliteter. 

Lån den ditt øre - du vil ikke angre!

MEDEA/LYSISTRATA: av Steingrimur Rohloff
Solist: Tuva Semmingsen, mezzosopran
Esbjerg Ensemble - Henrik Vagn Christensen (dirigent)
Dacapo 8.226129 (2021)
Spilletid: 55:10

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar