tirsdag 7. mars 2023

Trolsk og spennende


 Ida Løvli Hidle har samlet musikk inspirert av skumringens magi. Og med et framifrå akkordeonspill holder hun lytteren på plass i sofakroken - i spenning og undring over hva som tusler ut av høyttalerne.


Her er vi trygt plassert i det nordiske landskapet - både i klanger og tematikk. Hidle tar oss med ut i naturen for å lytte. Lytte etter det litt trolske som kan føles en skumringstime i skog og fjell.

Platen inledes med Staffan Mossenmarks «Skogsväsen». Et finurlig stykke der du formelig kan høre at det tusler og rasler bak trær og i løv. Så hentes Huldra fram - du vet den vakre jenta med kuhale. Hun er et spennende vesen, som gjerne forfører menn, eller bringer ulykke over folk - ja sågar kan hun bytte ut menneskebarn med sine egne. På denne platen er det Trygve Brøske som står for de musikalske huldersprang med fantasifulle rytmiske og klanglige tildragelser.

Danske Jesper Koch er i et vakrere landskap, med blomster og sildrende vann og fantastiske bilder i to stykker inspirert av fortellingen om Alice i eventyrlandet. 

Avslutningsvis skal vi inn i musikk inspirert av fugler. Her er det den finske komponisten Kalve Aho  som skildrer fugler i forskejllige settinger i sin andre akkordeonsonate. 

Dette er platen som pirrer fantasien hos lytteren. Og med Hidles meget fine spill blir reisen til litt av en opplevelse. Hun trakterer sitt instrument som en sann mester - og når musikken er av det særs fine og spennende slaget - og programmet hun har valgt skaper en slags konsept-plate (i alle fall en vedvarende  naturopplevelse for ørene), tar i alle fall undertegnede frem både smilet og toppkarakteren.

Denne vil du garantert ha glede av!

På plata:

Staffan Mossenmark (f. 1961): «Skogsväsen» (1989)
Tryve Brøske (f. 1973): «Huldreslått» (2018)
Jesper Koch (f. 1967): «The Garden of Live Flowers/The Red Queen» (2013/20)
Jesper Koch: «Wool and Water/Humpty Dumpty» (2013/20)
Kalevi Aho (f. 1949): «Akkordeonsonate nr.2 Black Birds» (1990)

IDA LØVLI HIDLE: «Skumring»
LAWO Classics LWC1247 (2022)

Spilletid: 54:14

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar