fredag 24. mars 2023

Inn i mystikkens rike


 «Marmæla» og «Mørgånga»- To titler som ved første øyekast er merkverdige. Men når man ser at det er komponisten Jon Øivind Ness (f. 1968) som står bak musikken aner man at her skal lytteren dras inn i det spesielle.


Vi skal inn i skogen og vi skal til havs med musikken som er glitrende lydfestet av Trondheim Symfoniorkester under ledelse av den unge norske dirigenten Kai Grinde Myrann.

Marmæla er i følge Bendik Bjørnstad Foss sin glimrende tekst i cd-heftet en slags hav-vette. Halvt fisk og halvt menneske - og her har komponisten ikledd cellisten Marianne Baudouin Lie rollen som dette spesielle vesenet. Og når man har møtt både komponisten og hans musikk blir man overhode ikke overrasket over frodigheten og fantasien som strømmer ut av høyttalerne. 

Det som også slår undertegnede (midt i et lite musikalsk klangkaos) er den faktiske strukturen dette verket har. (Ja det hjalp å lese litt partitur også). Og det er det som kjennetegner musikken til Ness på denne innspillingen. Han er pinlig nøyaktig i sitt skriveri.

Det samme gjelder platens andre verk «Mørgånga» - og når først cd-skribenten Foss pensent hjernen til undertegnede inn på trevesenet som kalles en Ent- så fikk musikken en særdeles god mening. Tittelen henspeiler på et gjel i Ringeriksmarka - omkranset av trær så langt øyet kan se må vite.

Her er Ness sin magi på det beste. Han pirrer fantasien til det ytterste med musikken sin og lar solist og orkester skinne (eller mørkne) i sine klangfarger.

Solist, orkester og dirigent maner frem det som skal til for å holde lytteren fengslet foran lydanlegget. De gjør en særdeles god og spennende jobb med Jon Øivind Ness sin musikk.

PS! Les deg litt opp med cd-heftet. Det er særdeles informativt og godt skrevet!

JON ØIVIND NESS: Marmæle/Mørkgånga
Marianne Baudouin Lie, cello
Trondheim Symfoniorkester - Kai Grinde Myrann (dirigent)
LAWO Classics LWC1245 (2022)
Spilletid: 56:21Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar