torsdag 9. mars 2023

Inspirert av Bach...pluss Bach


 Seks komponister har skrevet musikk til cellisten Ernst Simon Glaser, inspirert av den store mester Johann Sebastian Bach. På denne dobbelt-cd'en får vi bekjentskap med en musiker av ypperste klasse, som gir sitt beste til noen av landets spennende samtidskomponister... pluss Bach.


De seks komponistene har alle tatt for seg en av Bachs cellosuiter, og satser fra suitene presenteres enten i forkant eller etterkant av de seks verkene. En fin tanke som gir kontraster i den klingende opplevelsen.

Og her finner vi også det som nok kan gi denne innspillingen et langt liv. Som lytter blir du sittende ... å lytte etter de klanglige, rytmiske eller formmessige likheter mellom Bach og hvert enkelt av disse seks stykkene. Undertegnede la den bort - kanskje for å la inntrykkene modnes, for så å ta den frem igjen - og det er fascinerernde når du oppdager at dagens musikk kan ha klare relasjoner til den gamle mester, samt at en får forskjellige inntrykk av det samme stykket - gang etter gang. Slikt gir musikken liv. At dette her gjøres med Bachs berømte cellosuiter som referanser og inspirasjon gir musikken til de seks samtidskomponistene en enda større dybde.

Ernst Simon Glaser er en av våre virkelig gode instrumentalister. Hans spill på denne platen er meget godt. Her finner vi innlevelse og musikalsk erfaring sammen med en meget fin virtuositet. Hans evne til å formidle de forskjellige fargene i celloens klang er av det særdeles fine slaget. Og når han i tillegg skaper spenning på denne innspillingen gjenom både intensitet varhet, får jeg som lytter anledning til å ta et dypdykk - og la inntrykkene danne bilder av det som var og det som er.

Eivind Buenes ledsagende tekst i cd-heftet er god og opplysende!

Det eneste lille jeg savner på disse to platene er enda mer Bach. Det hadde faktisk vært mer enn nok plass til det.

PS! Lån også øre til mesterens seks suiter. Jeg kan anbefale innspillingene til Truls Mørk og Mstislav Rostropovich.

På platen:

Magnar Åm (f. 1952): «Echo of What Will Come» (inspirert av suite nr.1) 
Lene Grenager (f. 1969): «Der Bach an der Quelle» (inspirert av suite nr.4)
Bjørn Kruse (f. 1946): «Ripensamento (inspirert av suite nr.2)
Eivind Buene (f. 1973): «Conversation with J.S.» (inspirert av suite nr.5)
Theres Birkelund Ulvo (f. 1982): «Dancing Shades» (inspirert av suite nr.3)
Olav Anton Thommessen (f. 1946): «PARASIxTh» (inspirert av suite nr.6)
Johann Sebastian Bach (1685-1750): Satser fra hans seks cellosuiter

ERNST SIMON GLASER: Echoes of What Will Come - Conversations with J.S.
SIMAX Classics PSC 1380 (2022)
Spilletid: 90:57 (2 cd)


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar