tirsdag 28. mars 2023

Nok en imponerende Hvoslef-plate


 Fire verk av Ketil Hvoslef (f. 1939) er med på den åttende og nest siste platen med denne spennende komponistens kammermusikk. To morsomme og finurlige verk er koblet sammen med to av Hvoslefs strykekvartetter.


Musikken er skrevet mellom 1969 og 2017 og spenner altså over et godt musikalsk lerret i Hvoslefs produksjon.

Der er de to strykevartettene som sørger for tidsspennet. Og den første er artig nok skrevet som et "respons på rettferdig kritikk..." Har du hørt den før? Denne kvartetten ble skrevet i London under Hvoslefs studier med Henri Lazarof. Og i cd-heftet står det at denne mannen så Hvoslef dypt i øynene og sa.... «lov meg at du aldri skriver slik musikk!» Det var med andre ord tøffe tider også på sent 1960-tall for en komponist.

Nok om det. De fire verkene på plate er som sagt hans «Strykekvartett nr.1» (1969), «Strykekvartett nr.4» (2017), «Octopus Rex» (for 8 celli) (2010) og den underfundige «Konsert for fiolin og popband» (1979).

Strykekvartettene på platen fremføres av fiolinistene Ricardo Odrionzola og Mara Haugen, Ilze Klava på bratsj og Ragnhild Sannes på cello. Og når man lytter og smugtitter litt i partituret til Hvoslef registrer jeg hvor godt samspill det er mellom musikerne, samt hvor fint de formidler komponistens skriverier i partituret.

«Octopus Rex» for 8 celli er et særdeles spenstig verk. Her henspilles det både på blekksprut og tallet åtte, og en kan tenke seg blekksprutens åtte armer i samhandling overført til cellister. Meget virtuost spill er resultatet. Tidligere nevnte Ragnhild Sannes har her med seg John Ehde, Finlay Hare, Markus Eriksen, Tobias Olai Eide, Marius Laberg, Carmen Boveda og Milica Toskov - alt under Ricardo Odrionzolas dyktige ledelse.

Til slutt presenteres noe som kanskje kan kalles en kuriositet. «Konsert for fiolin og popband» (1979) er neppe det vanligste kammermusikalske ensemble. Verket ble urframført på Kalavøya-festivalen og var ment som en slags oppvarming til van Morrisons sceneopptreden. Vel, som Odrionzola skriver i cd-heftet; «...bandet...med Hvoslef på piano (og sønnen Trond Sæverud på fiolin) ble behandlet med høflig nedlatenhet.» På denne innspillingen er det Odrionzola som spiller fiolin sammen med Einar Røttingen - klaver, Håkon Sjøvik Olsen - el.piano, Benjamin Kallestein - el.orgel, Thomas Lossius på el.bass og Sigurd Steinkopf på slagverk. 

Uansett - musikken står godt selv den dag i dag. Og igjen takk til Odrionzola og pianist Einar Røttingen for dene utrettelige presentasjon av en av våre store samtidskomponister. 

Fire artige og spennende verk som gjør at de 50 minuttene med lytting fyker av gårde. Selvsagt er dette også takket være et usedvanlig fint og spennende knippe musikere som er hentet fra Griegakademiet og Bergen Filharmoniske orkester.

KETIL HVOSLEF: Chamber Works NoVIII
LAWO Classics LWC 1246 (2022)
Spilletid: 49:30


 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar