søndag 26. mars 2023

Rolf Gupta dirigerer «ukjent» klassiker


 Den som venter på noe godt, behøver som sagt ikke vente forgjeves. Denne platen med tre symfonier av Paul Warnitzky ble spilt inn i 2014 og 2016, men ser dagens lys først nå. Absolutt på tide, spør du meg.


Hva som er bakgrunnen for den lange ventetiden er for meg ukjent, men når NDR Radiophilharmonies musikere under ledelse av Rolf Gupta får lov til å spre klangene ut av høyttalerne, får jeg umiddlebart den gode vibben. Dette er selvsagt ikke musikk som hverken du eller jeg hører på til daglig, men likevel er denne komponisten vel verd å lytte til. 

Paul Wranitzky (1756-1808) er født samme år som den store mester Wolfgang Amadeus Mozart, men fikk lov til å lage musikk en bra bit lengere. Musikken er typisk wienerklassisk og føyer seg pent inn som en riktig så god opplevelse for ørene.

Dette er musikk som både dirigent og orkester behersker meget bra. Det klingende resultatet er av det meget "klassiske" slaget. Det anes at Beethovens tidligere verker, samt Mozart og Haydn ligger som en pen klassisk inspirasjonsmal rundt komponisten.

Rolf Gupta har gjort seg bemerket både her hjemme og i utlandet, både som dirigent og komponist. Ta deg tid til å lytte til hans «Jordens Sang», det er og verd en lytt. Som dirigent har hav selvsagt ledet de fleste orkestrene i Norge, men også BBC Symphony, Konserthusorkesteret i Berlin, RSO Frankfurt, Göteborg symfoniorkester, Klangforum Wien og ikke minst Ensemble Intercontemporaire.

På denne innspillingen har Gupta et veldig fint grep om musikerne i orkesteret. Han henter frem kontrastene i Wranitzkys symfonier og dirigentens presise formidling av form er her sentral. 

Musikken er ikke revolusjonerende, men likevel er det usedvanlg fint å høre et orkester som sprudler. Så om du er glad i sen klassisisme bør du finne frem til noen innspillinger med denne komponisten, for eksempel denne.

På platen:
«Symfoni op. 37 i D-dur»
«Symfoni op. 50 i G-dur»
«Symfoni op. 51 i A-dur» 

PAUL WRANITZKY: 3 symfonier
NDR Radiophilharmonie Hannover - Rolf Gupta (dirigent)
CPO 777 943-2 (2022)
Spilletid: 72:27

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar