søndag 7. mai 2023

Sårt, storslagent og usedvanlig vakkert

 


 I en drøy time sitter jeg der - helt fengslet av en framføring som får full oppmerksomhet fra både hjerne og ører. Den danske komponisten Bent Sørensen (f. 1958) har skapt et mesterverk for solister, kor og orkester. Og for en formidling Det Norske Solistkor, Ensemble Allegria og Grete Pedersen gir oss.


«St. Matthew Passion» ble skrevet i 2019 og fikk en noe trøblete start i konsertsalen takket være pandemien. Men både urframføring og nå en fersk cd er blitt realisert. Og denne innspillingen fra Ris kirke i 2022 var vel verd å vente på.

Bent Sørensen viser med dette verket hvilken eminent musikkskriver han er. Verket er sårt i sin fremtoning, det er usedvanlig vakkert og med de musikalske oppbyggingene i kor og orkester blir dette en storslagen opplevelse. Dette er selvsagt pasjonsmusikk og Sørensen har hentet store deler av teksten fra Matteus-evangeliet, men også fra andre forfattere som Anna Akhmatova, Edith Södergran, Søren Ulrik Thomsen, Ole Sarvig og Frank Jæger.

Det er alltid spennende å høre det klingende resultatet av ny musikk. Det som slår undertegnede er hvor inderlig både korister og orkestermusikere er i denne innspillingen. Man kan nesten tro de har adoptert både noter og den stemningen Sørensen må ha sett for seg da han skrev dette verket. For her skapes det inderlighet og skjør skjønnhet i en formidling av tekst og musikk som det går lenge mellom hver gang slikt kan oppleves. 

Innspillingens solister er hentet fra korets interne rekker og de gjør en fantastisk innsats. Så mange musikalske blomster sendes også til Ditte Marie Bræin (s), Mari Askvik (a), Øystein Stensheim (t) og Halvor Festervoll Melien (b).

Kor, orkester og de fire solistene skaper en stemning som er usedvanlig. Det hele syes nydelig sammen av Grete Pedersen, som igjen viser hvilken fantastisk dyktig dirigent hun er. Det klanglige resultatet er superb, også mye takket være lydfolket til plateselkapet BIS.

Bent Sørensen har selv skrevet om verket i det medfølgende cd-heftet

Denne platen anbefales på det aller varmeste!  

BENT SØRENSEN: «St. Matthew Passion»
Det Norske Solistkor, Ensemble Allegria
Dirigent: Grete Pedersen
BIS-2611 SACD (2023)
Spilletid: 65:32

Partituret kan tittes på via denne lenken!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar