søndag 28. mai 2023

Ny glimrende Bach-cd fra en herlig pianist!


 Nils Anders Mortensen er en pianist som er særdeles allsidig. For tre år siden ga han ut sin første cd med musikk av Johann Sebastian Bach (1685-1750), og han har vært en særdeles flittig og dyktig akkompagnatør. Nå har han tatt for seg 3 av den store mester Bachs «Partitaer» for klaviaturinstrument, på ern spenstig og elegant måte!


Det er «Partita nr.1, 5 & 6» som er foreviget på denne platen. Hvorfor de presenteres i omvendt rekkefølge kan man undres over, men pytt. Disse stykkene er samlinger av danser med variasjoner, og de gjør seg like godt som underholdning som i et studium.

Nå er det framifri fint å ha en pianist som Mortensen på pianokrakken. Ja, vi blir presentert for musikken som er skrevet fra 1726 og utover - på et moderne flygel. Datidens mest brukte instrument var jo selvsagt et cembalo. Bach fikk først kjennskap til hammerklaveret på 1730-tallet. 

Når man velger flygelet dukker det selvsagt opp nye muligheter for frasering og ornamentering enn datidens instrument ga mulighet for - noe Mortensen vet å utnytte. Ikke overdrevent mye, men akkurat passe til at framføringene blir usedvanlig levende.

Å gi seg i kast med denne musikk som en rekke av verdens største pianister har gjort før ham, setter innsatsen til Mortensen i et spenstig lys. Han lager på mange måter sin egen musikk ut fra notematerialet. Ikke overdrevent som sagt, men helt innafor. (Jeg har brukt Bach-Gesellschaft Ausgabe, som referanse).

Alta-væringen Mortensen tar seg unektlig noen friheter - både innen ornamentikk, frasering, tempi og rytmikk, og det blir så levende som bare det. Det han er en mester i, er å plassere musikkens puls i sentrum, noe som gir oss lyttere en enkel oppgave med å følge musikerens intensjoner. Her er det kort sagt lidenskap til den store mester som gjelder.

Jeg må også berømme hvordan Mortensen løser de tildels meget krevende tekniske partiene!

Her kan man glede seg til neste runde med de tre siste partitaene.

JOHANN SEBASTIAN BACH: «Partita nr.1, 5 & 6»
Nils Anders Mortensen, piano
LAWO Classics LWC1249 (2023)
Spilletid: 74:34 
  

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar