mandag 1. mai 2023

Elegant og entusiastisk!


 Endelig kommer Det Norske Blåseensmble og Christian Ihle Hadlands plate med Beethoven og Haydn ut. Jeg var så helgdig å oppleve denne produskjonen i levende live i Østre Fredrikstad kirke, og jeg ble virkelig imponert.


Og jeg er like imponert med musikken i høyttalerne. 

Dette er ikke bare dirigenten, solistens og ensemblets plate. Dette er like mye mannen som står bak arrangementet av de to stykkene - Stian Aareskjolds verk. En musiker og arrangør som har gjort seg bemerket med en rekke glitrende arrangementer for Det Norske Blåseensemble - blant annet Händels mektige «Messias». Det er så utrolig godt skrevet at det lille savnet man kanskje skulle ha av manglende strykere (unntatt kontrabass) tidvis er som blåst bort. At han selv sitter i orkesteret - denne gangen på barokktrompet - er også verd å merke seg.

For musikken er av det meget klassiske slaget. Ludvig van Beethovens «Klaverkonsert nr.3» og Joseph Haydn «Symfoni nr.44». 

Det er Beethoven som innleder. Og jeg blir igjen slått av hvor lekent Christian Ihle Hadland spiller. Her får han også med seg ensemblet i en ytterst elegant og entusiastisk lek med notene. Likedan er Haydn-symfonien særdeles fint gjort - og det klanglige resultatet er av det gode slaget. Denne symfonien er jo betegnet som «Sorgsymfonien» og komponisten hadde selv tenkt seg en fremførelse i sin egen begravelse. Men han var jo likevel ikke kommet halvveis i sin symfoniske produksjon på den tiden.

Eivind Aadland trakterer dirigentpinnen. og igjen må jeg si at dette er så musikantisk gjort at man fristes til å la denne innspillingen få regelmessige runder i heimens musikkanlegg. 

Savn av strykere? - Jo - til en viss grad (men mindre enn ventet) - kanskje spesielt i symfonien, men pytt - dette er storveis musikk - tolket og arrangert på sublimt vis!

DET NORSKE BLÅSEENSEMBLE: Beethoven og Haydn
Solist: Christian Ihle Hadland
Dirigent: Eivind Aadland
SIMAX Classics PSC 1394 (2023)
Spilletid: 56:52


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar