tirsdag 16. mai 2023

Sjelden vare!


 Bratsj, tenorsaxofon og piano. Det er en triobesetning som ikke har fått særlig mye musikk skrevet for seg. Det har Trio Brax gjort noe med!


Paul Hindemith (1895-1963) er selvsagt tatt med på denne platen. Hos ham finner vi det eneste større verket for denne besetningen, selv om det opprinnelig er skrevet for heckelfon - ikke tenorsaxofon. Og Heckelfonen er en litt obskur slektning av oboen - og instrumentet så dagens lys i 1904 etter at Richard Wagner ga Wilhelm Heckel oppdraget om å lage et slikt instrument.

Likevel så skrev Hindemith inn tenorsaxofonen som en av de to alternativene i dette verket.

Vel, trioverket til Hindemith er ikke langt nok til å fylle en hel plate, og trioen manglet sårt mer musikk for besetningen. Da ble det tre bestillingsverk av norske komponister - og takk for det! Kjell Habbestad (f. 1958), Helge Iberg (f. 1954) og Håvard Lund (f. 1970) fikk oppdraget om å skrive for musikerne Julia Neher (bratsj), Ola Asdahl Rokkones (tenorsaxofon) og pianisten Sergej Osadchuk.

Og her snakker vi ikke om vanskelig tilgjengelig samtidsmusikk. Neida - resultatet er en plate med tre særdeles ørevennlige og artige verk, der komponistene vet å utfordre ikke bare trioens samklang, men også de tre musikernes som de strålende musikalske individer de er.

De tre stykkene forteller hver sin historie, og er delvis inspirert av selvopplevde hendelser, samt referanser til Aleksandr Pushkin, Friederich Nietszsche, André Bjerke og Per Petterson.

Og igjen blir undertegnede slått av hvor enormt god formidling som presenteres, både i samspill og i de mer solistiske partiene. Dette er både lekent og spenstig spill med et instrumentarie som står meget godt til hverandre. Dette er en plate som så absolutt bør finne veien til mange musikkanlegg. 

Det fortjener den!

På plata:
Kjell Habbestad: «Tres flores for Viola, Tenor Saxophone and Piano» op.97
Håvard Lund: «The Magpie & I»
Helge Iberg: «Ut å stjæle hester»
Paul Hindemith: «Trio for Viola, Tenor Saxophone and Piano» op.47

TRIO BRAX: Musikk av Habbestad, Iberg, Lund og Hindemith
LAWO Classics LWC1248 (2023)
Spilletid: 56:40

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar