mandag 26. juni 2023

Brass og elektronikk!


Å la sourround-anlegget herje i fri dressur i en drøy halvtime kan være litt ubetenksomt gjort når man bor i en fredlig lita grend på Østlandet. Men gjort er gjort og musikken til Gérard Grisey (1946-1998) og Anders Tveit (f. 1977) gjorde inntrykk både på meg og på omgivelsene!


 Det skulle ta nesten 50 år før Grisey's ungdomsverk Mégalithes (1969) for 15 messingblåsere fikk sin norgespremiere. Til åpningen av nyMusikks festival Only Connect i 2018 fremførte NyNorsk Messingkvintett og Brasskompaniet verket under ledelse av dirigent Halldis Rønning. Denne innspillingen dokumenterer dette særegne konsertprosjektet.

Denne digitale utgivelsen er av det hørbare slaget for å si det litt kryptisk. Omringet av lydkilder gir denne innspillingen deg en lydhør opplevelse, selv om den absolutt burde oppleves under selve konserten oppover etasjene i Vinterhagen på Sentralen i Oslo.

Ensemblet under ledelse av Halldis Rønning leverer musikken til oss lyttere på en særdeles overbevisende måte. Griseys verk «Mégalithes» er fascinerende å lytte til. Dette "glemte" ungdomsverket er gir deg en særs sanselig lydcollage, med blikk inn i en av vår tids tragedier - den nigerianske borgerkrigen (Biafrakrigen). Musikken skildrer de lidelser som ble resultat ev denne katastrofen - og det er enkelt å la bildene i hodet formes av Griseys musikk. At det er godt formidlet hører også med til historien.

Griseys verk kan faktisk framføres i ni forskjellige varianter. Vi blir presentert for nr. tre og sju, men et elektroakustisk stykke av Anders Tveit i midten. Snedig gjort! Tittelen er «Untitled Echoes for adjacent rooms. Listening to Gérard Grisey». Tveit bruker fragmenter fra musikernes fremførelse av «Mégalithes». Slikt sett gir dette 10 minutter lange verket en fin kommentar til Griseys enorme verk.

Dette er altså en digital utgivelse - kort og konsist, uten at det rokker ved opplevelsen!

Foruten Nynorsk Messingkvintett medvirker musikere fra Oslo Filharmoniske orkester, Operaorkesteret, Marinemusikken og Stabsmusikken.

MÉGALITHES: Musikk av Gérard Grisey og Anders Tveit
NyNorsk Messingkvintett
Dirigent: Halldis Rønning
LAWO Classics LWD2011 (2023)
Spilletid: 33:37


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar