fredag 2. juni 2023

Sorgens formidling


 Det er vakkert og nesten nakent spill. Men bak den vakre musikken ligger en sorg. En sorg gitaristen Kristin Vårlid formidler på et særdeles nydelig vis.


Gitaristen Sabrina Vlaskalic omkom i en tragisk bilulykke. Og denne platen er satt sammen av Vårlid som arbeider som gitarlærer på den samme skolen som Vlaskalic lærer. Så et bekjentskap mellom de to gitaristen var naturlig.

Og det rører noen strenger hos lytteren når formidlingen blir så personlig som den Vårlid gir oss.

Platen innledes med «Tombeau for Sabrina» av den tsjekkiske gitaristen og komponisten Štěpán Rak, som skrev dette nydelige lille stykket da han fikk høre om den tragiske ulykken. Og Kristin Vårlid gir denne musikken et inderlig liv, med en musikalsk farge som er nydelig.

Vårlid har satt sammen et program på denne platen med nennsom hånd. Hun gir sitt aller beste med musikk av Georg Schmitz «Last Encores», Nikita Koshkins «Gitarsonate nr.2», Peteris Vasks «Sonata of loneliness», Toru Takemitsus «In the Woods». Musikk som på mange måter gir uttrykk for en sorg som utøveren føler, samtidig som fargene og hennes spill bringer tankene om skjønnhet og lys.

Kristin Vårlids teknikk og hennes føringer i musikken er nydelige - og denne platen er så definitivt med på å hedre et minne om en musiker som fikk så altfor lite tid til å gi av sin musikalitet. Sabrina Vlaskalic ble bare 30 år gammel, men Vårlid har med denne innspillingen bidratt til at hun vil ha et navn i gitarlitteraturen.

KRISTIN VÅRLID: «5 Stages of Grief»
Musikk av Štěpán Rak, Toru Takemitsu, Nikita Koshkin, Peteris Vasks og Georg Schmitz
Simax Classics PSC1393 (2023)
Spilletid: 64:44

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar