mandag 12. juni 2023

Musikkens maritime verden


 Den kjente latviske organisten Iveta Apkalna er solist i to utrolig flotte orgelverk av henholdsvis østerrikeren Bernd Richard Deutsch (f. 1977) og hennes landsmann Eriks Esenvalds (f. 1977). Og en annen av hennes landsmenn Andris Poga er på dirigentpodiet for Stavanger Symfoniorkester. Det er blitt en herlig miks!


Vi blir sendt rett inn i det maritime musikkmiljøet med denne platen som innledes med Bernd Richard Deustch sitt usedvanlig flotte «Okeanos». Tittelen henspeiler på den greske guden med samme navn som er opphavet til alt liv. Derav de fire satstitlene "Vann-luft-jord-ild". Og dette er et monumentalt verk. Apkalna sier selv at dette er det aller fineste nye orgelverket som er skrevet - og jeg må si jeg tror henne på det. Verket har en fantastisk oppbygging og både solist og orkester gir musikken et fantastisk fargerikt liv.

Noe av det samme kan sies om Eriks Esenvalds «Voice of the Ocean». Her åpnes det hele med de tre ikoniske akkordene fra Bachs berømte Toccata og fuge i d-moll, før man settes inn i en verden av skjønnhet, med tydlige hint til både senromantikken og impresjonismen. Man får nesten et lite touch av en filmatisk naturskildringen med vann, vind og på sett og vis den ultimat ro. Med andre ord musikk til å drømme seg bort i før man bråvåkner i verkets tredje og siste sats. Imponerende musikk - og imponerende spill.

I midten finner vi to andre "maritime verk". Maurice Ravels «Un barque sur l'océan» (hentet fra «Miroirs») og Jean Sibelius sitt flotte «Oceanidene» fra 1914.

Denne platen er et must for alle som liker "voksen" orgelmusikk!

Iveta Apkalna fikk sitt store gjennombrudd med en dirigent vi kjenner godt her på berget. Det var Mariss Jansons (også latvier) som satte henne på den virkelig store scenen med orgelkonserten til Francis Poulenc og Camille Saint-Saens tredje symfoni - to signaturverk for orgel og orkester, en konsert som også finnes på cd, der Jansons og Apkalna musiserer sammen med Bayersk radio symfoniorkester. 

OCEANIC: Musikk av Deutsch, Ravel, Sibelius og Esenvalds
Iveta Apkalna, orgel
Stavanger Symfoniorkester - Andris Poga (dirigent)
Berlin Classics 8854729313 (2023)
Spilletid: 70:28
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar