søndag 18. juni 2023

Linjer, krakk, støy og vond skjønnhet


 Komposisjonskollektivet Lemur består egentlig av fire musikere. Men på denne platen er mer enn 50 musikere samlet i ulike settinger gjennom sju år. Det er blitt en fasinerende reise.


De første opptakene er gjort i 2012, mens de siste klangene ble foreviget i mars 2019. De seks verkene har alt fra den lille kvartettbesetningen opp til større ensembler som blant annet Caput ensemble og Islands symfoniorkester (sannsynligvis dirigert av Ilan Volkov - uten at det kommer klart frem i cd-covere - så den faktiske besetningen på hvert stykke hadde vært en interessant opplysning.)

Men når det er sagt - så er det kanskje ikke dumt at lytteren selv må la fantasi og musikalsk erfaring registrere hvilke instrumentarier som benyttes (slikt kan bli en absolutt spennende og overraskende øvelse).

Det er en rik opplevelse som du får om du lar Lemurs og deres musikalske venners klangverden får fritt utløp av høyttalerne. Fra de overraskende og nesten brutale stikk til lange spenningslinjer som langsomt vokser til noe som kan beskrives som en vond klangopplevelse, før klangene og fargene roes ned i de små og snodigste detaljer.

Det er noe spesielt med Lemurs evne til å ta tak i det lyttende menneske - og beholde taket. Du blir dradd inn i et lydunivers som er mektig og spesielt. Man legger en slags lang urtone i et verk ("Openings") for så å utvikle lydbildet fra det svakeste svake til et inferno av lydkaskader.

Dette er bent sagt en imponerende produksjon og viser godt hva som bor i denne kvartetten, både de enkelte musikerne - men også som et kollektiv.

Nysgjerrig? La Lemur få låne ditt øre!

Lemur er: Bjørnar Habbestad (fløyter), Hild Sofie Tafjord (horn), Lene Grenager (cello) og Michael Francis Duch (kotrabass).
Og de har god hjelp av et imponerende lag musikere. Blant andre; Eivind Lønning (trompet), Morten Barrikmo (klarinetter), Tanja Orning (cello), Robin Hayward (tuba), Caput ensemble, Liza Gibbs (obo), Marianne Baudouin Lie (cello), Anna Klett (klarinett), Ole Henrik Moe (fiolin, bratsj, piccolofiolin og octobass), Kari Rønnekleiv (fiolin) og Martin Taxt (tuba). Og ett eller annet sted finnes også musikere fra symfoniorkesteret på Island.

LEMUR: "Critical Bands"
Aurora Records ACD5112 (2023)
Spilletid: 45:16
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar