onsdag 28. juni 2023

Inn i middelalderens sfære

 


Trio Mediæval har gjort det igjen! I samarbeid med lydmagiker Morten Lindberg har de skapt en spesielt nydelig plate som bringer trioens klanger inn i en spesiell sfære. Kombinasjonen med musikk fra 1400-tallet og innspillingens tre nye verk er også en liten genistrek. Underveis stifter vi også bekjentskap med et helt spesielt instrument.


Vi blir kjent med det såkalte «Old Hall-manuskriptet» som består av både britisk og fransk musikk. Totalt er rundt 150 sanger samlet i disse manuskriptene. Musikken ble skapt blant annet i klostere og kongelige hoffkapell. Totalt har Trio Mediæval tatt med 14 sanger fra disse skriftene på denne innspillingen, men de har også med tre nye verk. Etter snaue ti minutter tas vi med inn i Marianne Reidarsdatter Eriksens (f. 1971) verden med hennes «Sol lucet». Her vever hun middelalderens klanger inn i sine egne. Et fascinerende vokalverk som er med på å skape den spennende kontrasten på denne platen.

Trioen har også med en gjest. Catalina Vicens medvirker med et spesielt tasteinstrument - en organetto. Et lite orgel med få piper som legger en ny klangfarge til en herlig innspilling.

Anna Maria Friman, Linn Andrea Fuglseth og Jorunn Lovise Husan utgjør Trio Medlæval, og igjen - som så mange ganger tidligere - skaper de et klangunivers som er helt spesielt. Det er så fint å kunne nyte disse tre vokalistenes stemmer mens man undres over kreativiteten som ble utvist blant komponister og musikere for over 500 år siden.

Platen avsluttes så med to verk av David Lang (f. 1957). «Alleluja» og «Amen». En vár og fin avrundling på en usedvanlig plate.

TRIO MEDIÆVAL: An Old Hall Ladymass
2L-175-SABD (2023)
Spilletid: 50:59

Innspillingen finnes i versjonene:

5.0 DTS-HD, 2.0 LPCM, 7.0.4 Dolby Atmos og 7.0.4 Auro-3D


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar