fredag 25. mars 2016

Pyntelig og korrekt Rachmaninov

Bergen-filharmonien har igjen begått en god innspilling i rekken av standardverk for orkester. Denne gangen er «Symfoni nr.2 i e-moll» op.27 av Sergei Rachmaninov (1873-1943).

Symfonien er på denne platen koblet med «The Enchanted Lake» op.62 av Anatoly Liadov (1855-1914) - og denne lille perlen er faktisk platas desiderte høydepunkt. Her maler orkester og dirigent et musikalsk lerret som er utrolig innbydende. Det dirrer nesten i hver eneste tone.
Rachmaninovs andre symfoni er ett av de virkelig store verkene i orkesterlitteraturen. Og orkester og dirigent innfrir på mange måter. De løfter frem de fantastiske høydepunktene, og henter frem et rikt spekter i klangfarger. Likevel er det den store inderligheten som undertegnede tidvis savner i denne lange symfonien (drøyt en time lang). Orkesteret utnytter sin fine klang, men likevel sitter en igjen med at dette er en pen og pyntelig fremføring uten den helt store dybden. Den treffer altså ikke helt inn i sjela. Det finnes en rekke andre innspillinger som topper denne, blant andre Andrew Littons egen innspilling med Royal Philharmonic fra 1992.

BERGEN FILHARMONISKE ORKESTER: Rachmaninovs «Symfoni nr.2» - Liadovs «The Enchanted Lake»
Dirigent: Andrew Litton
BIS 2071 SACD (2015)
Spilletid: 70.54

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar