torsdag 5. september 2019

For et portrett

Alfred Janson (1937-2019) var en av de mest kreative musikkskaperne i vår samtid. Han virket innen flere sjangere, noe som også den klassiske musikken hans bærer preg av. Det Norske Solistkor har med denne platen gitt et uvurderlig fint bilde av en stor komponist.

Platen viser frem et menneske som favner de fleste sjangere, som behersker teknikkene og som klarer å skape musikk som lytteren fascineres av. Og når man har korister, solister og medmusikere som formidler på et skyhøyt plan, blir lytteropplevelsen stor.
Det er Grete Pedersen som leder det hele på denne platen - og gjennom den første snaue timen blir lytteren geleidet gjennom åpne og enkle sanger til de mer komplekse musikalske kreasjoner. Kreasjoner som gjengir de musikalske farger som Janson så elegant skaper, på en helt nydelig måte.
Her er det elementer fra jazzens verden, visens verden og de klassiske tradisjoner, som Alfred Jansons legger inn i sitt eget klangunivers. Og når det hele avsluttes med den berømte «Nocturne» for dobbelt kor, 2 cellier, harpe og slagverk - kan ikke lytteropplevelsen bli bedre - sett i lys av komponistens bortgang tidligere i år.
Denne platen gir et portrett av en komponist som skrev glimrende for kor.
En musikalsk blomst sendes også til medlemmer av Oslo Sinfonietta, Helge Lien og vokalsolistene.
Takk!

På platen:
«3 Dikt av Ebba Lindqvist» (1980)
«The Wind Blows (Where It Wishes)» (2016)
«Nå er det fint å leve» (1983)
«Lille mor klode» (1983)
«Sarabande» (1995)
«Sonnet No. 76» (2000)
«Construction (After A. Janson's Construction and Hymn)» (1963)
«Ky og vakre Madame Ky» (1967)
«Viska du vind» (1973)
«Nocturne» (1967)

ALFRED JANSON: The Wind Blows
Det Norske Solistkor - Grete Pedersen (dirigent)
Oslo Sinfonietta
BIS-2341 (2018)
Spilletid: 66:29

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar