mandag 9. september 2019

Strukturer - og en spøk....

Ensemble Ernsts nye plate inneholder musikk av fire komponister. Komponister som har forskjellige ståsted i samtidsmusikken, og deres bidrag gir sitt til at dette blir et godt musikalsk program, formidlet av et ensemble med internasjonal klasse.

Djuro Zivkovic (f. 1975) er et nytt bekjentskap for undertegne. I stykket «On the guarding of the heart» fra 2011 slår det mystiske - og tidvis komplekse ved inn, der på mange måter klaveret står sentralt med sine innslag som tidvis også er repeterende - elementer som ensemblet får frem på en god måte.
Ragnhild Berstad (f. 1956) er en av våre etablerte komponister, og hennes «xtendõ» fra 2016 er et lite studium verd. Her finne vi elementer som gir en helt spesiell klangopplevelse, det er nesten så man hører naturens lyder snike seg inn i ørenes opplevelser. Her bidrar også sopranen Silje Aker Johnsen med spennende musikalsk fargelegging.
Jan Martin Smørdal (f. 1978) har skrevet «(herd)STUDY», et verk fra 2015. Her utforsker komponisten forskjellige måter musikere og tonehøyder oppfører seg som en «flokk» (herd). En interessant innfallsvinkel som automatisk skaper en mengde assosiasjoner i lytterens hode.
Plata avsluttes med en slags melankolsk musikalsk spøk av Jan Erik Mikalsen (f. 1979). I det korte verket «Jeger» har han tatt utgangspunktet i den berømte «Gammel Jeggermarsj» - og behandler denne i noe som cd-hefte-skribenten (og komponisten) Jon Øivind Ness sammenligner med det danske godteriet «Søppeldynga». Ironisk, surt og akk så gjenkjennelig. «Jeger» ble skrevet til Bodø Sinfoniettas bidrag til grunnlovsjubileet i 2014.
Ensemble Ernst viser seg igjen fra en meget god side - der de igjen lykkes fullt ut med å produsere et program som holder lytteren fast i den snau timen platen varer. De musikalske utfordringen er mange, men løses på et godt musikantisk vis. Smak litt på platas tittel også - og la funderingene flyte mens du lytter.

ENSEMBLE ERNST: «Xtended Hearts and Unheard Herds»
Dirigent: Thomas Rimul
LAWO Classics LWC 1177 (2019)
Spilletid: 57:08

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar