mandag 2. september 2019

Imponerende sang og spill

Ny musikk er ikke forbeholdt de 100% profesjonelle ensembler og orkestere. I 1978 stiftet Jan Christensen Collegiüm Müsicüm - et ensemble som i dag teller rundt 100 korister og orkestermedlemmer. Denne skattekisten av dyktige amatører og profesjonelle musikere viser hvor vellykket slikt kan være på denne platen med musikk av Knut Vaage (1961) og Torstein Aagaard-Nilsen (1964).

Det er dyktige folk som er engasjert til å lede dette prosjektet på innspillingen. Solister er Mari Eriksmoen (sopran) og Halvor F. Melien (baryton) - og det er Eriksmoen bedre halvdel Eivind Gullberg Jensen som leder det hele fra dirigentpulten.
Det er to vidt forskjellige verk på denne platen. Torstein Aagaard-Nilsen har plukket ut små tekst fra Georg Johannesens diktsamling «Ars Vivendi - eller de syv levemåter», mens Knut Vaage har gitt seg i kast med Salomos høgsang til verket «Høgsongen».
Tekstene i «Ars vivendi» - i likhet med musikken er nesten som små miniatyrer å regne. Det er oversiktlig - meget hørverdig - og Aagaard-Nilsen kombinerer sitt kompositoriske håndverk med en fin evne til å gi tekstene plass i lydbildet.
«Høgsongen» av Vaage er et gigantisk verk på over 40 minutter. Det er komplekst og særdeles fascinerende lytting der solister, kor og orkester viser frem et utrolig godt samspill.
Tekstene til begge verkene finnes i cd-heftet, noe som også er med på å gi en god lytteropplevelse.

Denne platen bør absolutt gis en sjanse om du har den minste interesse for nye musikalske opplevelser.

COLLEGIÜM MÜSICÜM: Musikk av Torstein Aagaard-Nilsen og Knut Vaage
Solister: Mari Eriksmoen (sopran) og Halvor F. Melian (baryton)
Dirigent: Eivind Gullberg Jensen
LAWO Classics LWC 1140 (2017)
Spilletid: 67:34

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar