fredag 27. september 2019

Gledelig plate med ny musikk for saxofon

At det kommer en plate med helt ny musikk for saxofon og orkester er bare helt herlig. Og når det spilles på en overbevisende måte av Ole Asdahl Rokkones, er vi forunt en god lytteropplevelse.

Tre komponister har bidratt med musikk til denne platen. Martin Romberg (f. 1978), Torstein Aagaard-Nilsen (f.1964) og Kjell Habbestad (f. 1955). Musikk skrevet i perioden 2002 til 2015.
Det er altså ikke hver dag det dukker opp musikk for saxofon og orkester her til lands - og et sjeldent syn er jo en plate med dette litt undervurderte instrumentet i den klassiske sfæren av musikk. Men dagens komponister gir dette instrumentet en mer naturlig plass i samtidens lydunivers enn tidligere - og takk for det.
Det er tre solide konsertstykker vi blir presentert. Komponistene har så absolutt skrevet musikk som fortjener å bli spilt rundt om. De tre verkene er musikalsk sett både interessante og lyttervennlige, og fortjener oppmerksomhet. Også solisten får sitt å jobbe med, for det er tre veldig kontrasterende verk vi hører. Martin Rombergs musikk er nesten som filmmusikk å regne - underholdende og tidvis meget lettbent. Torstein Aagaard-Nilsens verk er egentlig lytternøtta på platen. Den faller ikke rett inn i ørefolden for å si det slik, mens Kjell Habbestad stykke - inspirert av «Draumkvedet» nok er platens desiderte høydepunkt.
Det er saxofonisten Ole Asdahl Rokkones som er solist på de tre verkene - i godt samspill med St. Petersburg Northern Sinfonia. Og formidlingen som presenteres er av det gode slaget.
Dette er egentlig en viktig plate - når man tar i betraktning at det her er over 70 minutter med musikk skrevet for saxofon og orkester.

På platen:
Martin Romberg: «The tale of Taliesin» (2009)
Torstein Aagaard-Nilsen: «Bør» (2014)
Kjell Habbestad: «Un reve Norvegien» (2002/2015)

NORWEGIAN SAXOPHONE: Musikk av Habbestad, Aagaard-Nilsen og Romberg
Ole Asdahl Rokkones, saxofon
The St. Petersburg Northern Sinfonia - Fabio Mastrangelo (dirigent)
LAWO Classics LWC1162 (2018)
Spilletid: 71:41

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar