fredag 20. september 2019

Inn i den melodiske samtiden

Kristina Socanski - Bare å merke seg navnet på denne pianisten. Hun er født i Beograd - bosatt i Stavanger - og har studert med blant andre Håkon Austbø, og Einar Henning Smebye. På sin debutplate har hun samlet musikk av et knippe amerikanske samtidskomponister.

Her får du presentert meget godt spill av en musiker som allerede har en stor dose erfaring - til tross for sin unge alder.
Kristina Socanski har en solid utdannelse i bagasjen, både fra Norges Musikkhøgskole, Det Kongelige danske musikkakademiet, samt Universitetet i Stavanger, Barratt-Dues Musikkinstitutt og HFM Franz Liszt i Weimar. Og når man titter på turnélisten, så skjønner man at vi allerede her snakker om en kunstner som forhåpentlig vil nå langt.
Hun har plukket musikk fra tre meget kjente komponister; Philip Glass, George Crumb og Leo Ornstein. I tillegg blir vi kjent med et nydelig verk av Edward Smaldone og en klanglig nytelse skrevet av Missy Mazzoli.
Og det er hennes programforståelse som er med på å gi oss lyttere en meget fin opplevelse. Her er det snakk om god kuratering.
Henne spill er også nydelig. Framførelsene gis med meget god innlevelse, og linjene hun trekker inn i musikken gode.
Musikken er i en slags melodisk sjanger - selv om dette er forholdsvis ny musikk det er snakk om. Platen er lyttervennlig som bare det - og er en fin døråpner inn til disse komponistene.

Denne platen anbefales varmt.

Program:
Philip Glass (f. 1937): «3 etyder»
Leo Ornstein (1895-2002): «3 Arabesques»
Edward Smaldone (f. 1956): «Three Scenes from the Heartland»
George Crumb (f.1929): fra «Mikrokosmos bok 2»
Missy Mazzoli (f.1908): «Isabelle Eberhardt Dreams of Pianos»

KRISTINA SOCANSKI: A New World
Sheva Records SH223 (2019)
Spilletid: 42:24

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar