mandag 13. januar 2020

Den fascinerende klangen

Musikk kan være så mangt - den enkle melodi, rasende klangkaskader, skinnende og spinkle toner, den mystiske tonen - ja egentlig er musikk altomfattende. På Karin Hellqvists plate har hun samlet fem verk - alle ulike, men med fiolinens klang som samlingspunkt i en elektronisk verden.

Platas lengste og mest interessant verk er  «Sagittarius A*» fra 2017 av Natasha Barrett (f. 1972), urframført på Huddersfield Contemporary Music Festival. Her er det bare å nyte lydbildet som et godt lydanlegg kaster ut i rommet. Verket som er nesten 30 minutter langt tar oss med ut i det ytre verdensrom - til en kosmisk energikilde i sentrum av vår galakse - et sort hull.
Malin Bånd (f. 1974) har skrevet «...när korpen vitnar» (2003). Dette verket er opprinnelig skrevet for hardingfele - og det aner meg at klangrikdommen i det instrumentet ville gjort denne versjonen enda bedre. Stykket er basert på en svensk middelalderballade - og er et sårt stykke musikk. Spennende spill - men som sagt - det hadde vært fint å høre det på originalinstrumentet.
Carola Bauckholt (f. 1959) er en spennende komponist som på mange måter tiltaler den lys nordiske klangen. Hun har tidligere latt seg inspirere av fuglelyder - og også er - i «Dobbelbeleichtung» fra 2016 møter vi hennes elektroniske bearbeidelser av opptak - og komponisten lar fiolinen imitere fuglelyder - fascinerende og fiffig og godt framført.
Jan Martin Smørdal (f. 1978) er den yngste komponisten på platen. I «flock foam fume» fra 2016 møter vi faktisk et helt orkester - spilt av en Karin Hellqvist og hennes fiolin. Stykket er fantasifullt og trigger ørene litt ekstra. Og den elektroniske opplevelsen er spennende!
I Henrik Strindberg (f. 1954) og hans «Femte strängen» fra 2009 er det overtoner som det spilles på. Intervaller og klanger svever rundt i rommet og det hele klinger usedvanlig og vakkert.
Karin Hellqvist er en spennende musiker som her har funnet frem til musikk som programmessig fungerer veldig godt sammen - og en ekstra lydblomst sendes teknikeren i Lawo Classics.

KARIN HELLQVIST: «Flock»
Musikk av Bauckholt, Smørdal, Bång, Barrett og Strindberg.
LAWO Classics LWC 1179 /2019)
Spilletid: 71:16


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar