torsdag 2. januar 2020

Dempet nysgjerrighet

Martin Rane Bauck (f. 1988) er en spennende komponist, som vi garantert vil høre en god del fra fremover. Her presenteres noe av hans kammermusikk som er skrevet i perioden mellom 2013 og 2017.

Musikken er dempet, den er søkende og gir ingen absolutte svar. Med andre ord gir komponisten lytteren alle muligheter til å la fantasien løpe i et lydlandskap som er fascinerende og spesielt.
Her er det en undersøkende komponist, som vil gi noe med sine musikalske uttrykk vi møter.
Det er gitaristen Ole Martin Huser-Olsen som innleder platen, med «fretted with golde fire» fra 2014. Musikk inspirert av William Shakespeares Hamlet. De tre satsene er godt spilt av Huser-Olsen, men komponisten gir her få konkrete holdepunkter - bortsett fra nevnte «Hamlet»
Ensemble neoN er eksekutør på tre av platens verk; «sfumato» (her kan lytteren anta at komponisten viser til en spesiell maleteknikk brukt av f.eks Leonardo da Vinci) fra 2014 for fiolin og cello, «wie tau von dem frühgras» fra 2013/16) og «Misantropi IV» fra 2017 - alle tre stykkene har en meget god framførelse, der musikerne skaper klanger. Det som lytteren savner mest er nok de manglende verkkommentar i cd-heftet.Men musikerne gjør sitt til at vi faktisk kan skape våre egne assosiasjoner.
Det verket som tar mest plass - både på platen og i cd-heftet - er «kopenhagener stille» fra 2014 - et stykke for solo klarinett med en spennende og imponerende musiker i hovedrollen - Heather Roche.
Her har solist og komponist tatt et solid dypdykk klarinettens muligheter og den klangverden som skapes er imponerende.
Jeg sitter igjen med musikk som er til stede, men likevel krever det litt egenarbeid med å skape en god lytteropplevelse. Musikk som krever noe av lytteren - er absolutt av det gode, men det er noen ganger fint å bli penset inn på riktig lytterspor.

MARTIN RANE BAUCK: «Through a network of illuminated streets»
Ole Martin Huser-Olsen, gitar
Heather Roche, klarinett
Ensemble neoN
LAWO Classics LWC1171 (2019)
Spilletid: 53:36

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar