søndag 29. desember 2019

Pianistiske stemninger

Noen ganger får ikke en riktig så god innspilling den store oppmerksomheten. Den liksom sniker seg inn i cd-landskapet - og kan faktisk forbli en uoppdaget skatt - lenge.

Pianisten Mona Spigseth har fått med seg TrondheimSolistene på denne innspillingen med musikk av Henning Sommerro (f. 1952) og Bertil Palmar Johansen (f. 1954).
Den innledes med «Vegen» fra 2018. Et verk der man faktisk drar kjensel på Henning Sommerros skriverier - ja selv langt tilbake i tid. Den lille melodi er sentral i dette verket, som er et variasjonsverk over sangen «E slåttatæja».
Så følger fire mindre stykker av Bertil Palmar Johansen, der komponisten har hentet inspirasjon fra så forskjellige emner som et Munch-bilde, natur og observasjoner.
I platas to siste verk samspiller Mona Spigseth med det de eminente musikerne i TrondheimSolistene. Klaverkonserten «Hippocampus Variations» av Bertil Palmar Johansen er tilegnet nobelprisvinneren May-Britt Moser og pianist Mona Spigseth. Så kan man undres over denne kombinasjonen - men komponisten har sine musikalske grunner i opplevelser og inspirasjon - godt beskrevet i cd-heftet, noe som gjør lytteropplevelsen til en berikende seanse.
Platas siste verk «Triquarta» fra 2002 er en concertino i tre satser av Henning Sommerro. Igjen drar vi kjensel på Sommerros fascinasjon av folkemusikken, som han er riktig så dyktig i å integrere i sin musikk.
Mona Spigseth er her ute med sitt første soloalbum, og det er så utrolig fint at hun gjør det med musikk som fortjener oppmerksomhet. For hennes spill vitner om en solid innsikt i denne musikken, skrevet av to spennende komponist-personligheter.

MONA SPIGSETH: «Piano»
ØRA Fonogram OF148 (2019)
Spilletid: 60:27Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar