fredag 6. mars 2020

En strålende fiolinkonsert

Henning Kraggerud og Arktisk filharmoniske orkester er ute med en cd der de gir en hyllest til Ludvig van Beethoven (1770-1827). 250-års jubilanten portretteres med en nydelig innspilling av det tyske musikkgeniets fiolinkonsert.

Det er en av de mest ikoniske fiolinkonsertene Kraggerud (f. 1973) og vårt nordligste orkester velger å gi ut. Og det er alltid med spenning å høre våre dyktige musikere gi seg i kast med musikk som de aller største solister har spilt inn før dem.
Henning Kragegrud kommer definitivt godt ut av en hver sammenligning - både som musiker - valg av orkester, og ikke minst er det godt å høre en meget god teknisk kvalitet på denne innspillingen.
Klangen på innspillingen er tett og intim, men føles likevel luftig - noe selvsagt solistens spill har den største innvirkning på. Både solists og orkesters spill og nyanser kommer fin frem i lydbildet - og Kraggeruds tolkning av konserten er ytterst smakfull.
Cd-platen fylles ut med Kraggeruds eget  «Mantra-Metamorfosen» - et stykke musikk som er godt skrevet - og spilt, uten at det røsker verken i etablerte eller nyere musikkstiler.
Så er det Beethovens ellevte strykekvartett som avrunder platen - i Henning Kraggeruds arrangement for orkester.
Men det er og blir fiolinkonserten som er platas virkelig store beholdning. Den er vel verdt en lytt!


På platen:
Ludvig van Beethoven: «Fiolinkonsert i D-dur» op.61 og «Strykekvartett nr.11 i f-moll» op.95 (orkesterverjson - arr: Henning Kraggerud)
Henning Kraggerud: «Mantra-Metamorfosen»

METAMORPHOSES: Musikk av Beethoven og Kraggerud 
Solist: Henning Kraggerud, fiolin
Arktisk filharmoniske orkester - Christian Cluxen (dirigent)
Simax Classics PSC 1370 (2020)
Spilletid: 68:59

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar