mandag 2. mars 2020

Betydelig musikkbygger

Carl Arnold (1794-1873) er nok ikke et navn de fleste drar kjensel på. Men det kan godt hende at hans musikk oftere dukker opp i våre konsertsaler fremover - og da er det Torleif Torgersen vi kan takke.

Carl Arnold var født i Tyskland, men slo seg ned i Christiania (Oslo) i 1848, hvor han fikk stor betydning for musikklivet. Her virket han som dirigent, pianist, organist og komponist, og var også en vel ansett musikkteoretiker.
De to verkene som Torleif Torgersen har spilt inn på denne platen er begge skrevet før han slo seg ned i Norge. Klaverkonserten op.16 fikk sin urframførelse i Warsawa i 1819 og Klaversekstetten op.23 ble første gang spilt i 1825 da han bodde i Berlin.
Torgersen spiller på et hammerklaver, noe som var tidens instrument. Og den litt spesielle klangen kler disse to verkene godt. Musikken er på mange måter litt «beethovensk», og det er artig å legge merke til noen musikalske sitater - blant annet i sekstettens andre sats.
Fremførelsene er gode - og Bergen filharmoniske orkester spiller enkelt og ledsagende - noe som dirigenten Rinaldo Alessandrini har bidratt til.
I klaversekstetten musiseres det også godt. Ensemblet gjør sitt til at lytteropplevelsen er av det meget fine slaget.
Historisk sett er dette en viktig plate som Torleif Torgersen og Bergen-filharmonien har all ære av.

Medmusikere på sekstetten er:
Dag Anders Eriksen, fiolin - Jutta Morgenstern, fiolin - Hans Gunnar Hagen, bratsj - Ben Nation, cello og Greg Koeller, kontrabass.

CARL ARNOLD: Klaverkonsert og Klaversekstett
Bergen filharmoniske orkester - Rinaldo Alessandrini (dirigent)
Simax Classics PSC 1344 (2020)
Spilletid: 60:20

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar