fredag 13. mars 2020

Vokal kammerbarokk med klasse

Det er ikke hver dag man møter musikken til Georg Friedrich Händel på slikt vis. Her er det de såkalte generalbass-kantatene til Händel som trioen Christian Kjos, Marianne Beate Kielland og Ditte Marie Bræin har gitt ut.

Musikken er selvsagt tidstypisk og bringer få overraskelser, men det er likevel det komplekse i disse kantatene som fascinerer. Og da tenker jeg både på de vokale ytelsene sangerne må frembringe, samt cembalistens krevende oppgave.
Det er elegant fremført av Ditte Marie Bræin og Marianne Beate Kielland, som her leverer et solid samspill med cembalisten Christian Kjos. Og denne tangentmesteren er nok i stor grad drivkraften bak denne innspillingen. Generalbassen er besifringspill fra det 17. århundre, og det er opp til utøveren å skape interessante og gode, samt avanserte musikalske føringer.
Derfor aner man en kompleksitet i den klingende musikken som egentlig er godt skjult.
Musikken er sjeldent framført og trekløveret Kielland, Bræin og Kjos skal ha ros for å gi seg i kast med innstuderingen av disse kantatene. Og selv om musikken ikke tidligere har nådd undertegnedes ører, er opplevelsen i sofakroken både spennende og interessant - og selvsagt lett gjenkjennelig.
Platen anbefales varmt!

På platen:
Nice, che fa Che pensa HWV 138
Chi rapì la pace al core HWV 90
Fra pensieri quel pensiero HWV 115
Lungi dal mio bel nume HWV 127a
Lucrezia HWV 145

GEORG FRIEDRICH HÄNDEL: «Generalbasskantater»
Ditte Marie Bræin (sopran) 
Marianne Beate Kielland (mezzosopran)
Christian Kjos (cembalo)
Simax Classics PSC 1365 (2020)
Spilletid: 61:09

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar