fredag 8. januar 2021

Opera som orkesterverk


 Å overføre musikk som er skrevet for scenen til orkestersalen, kan noen ganger fungere aldeles fint. Operaen «Kimen» av Magnar Åm (f. 1952) har her skiftet ham - til orkesterdrakt.


Opprinnelig er dette verket - basert på Tarjei Vesaas bok av samme navn - skrevet for solister, kor og orkester. Men her må man på mange måter ikke tenke opera i det hele tatt, men kanskje bruke Vesaas sin tekst som en reflekterende bakgrunn.

Og dette grepet som komponist har gjort fungerer ganske så fint. Han har tatt vokalstemmene og lagt de inn i strykerstemmene, noe som så absolutt fungerer godt. Musikken speiler mye av innholdet i boka - et innhold som komponist Magnar Åm fint skildrer med sine kompositoriske grep. Dette orkesterverket har sin egen dramaturgi - så på en ganske god måte kan man følge utviklingen i historien, selv om teksten mangler. 

Dirigent og initiativtaker til dette verket er Lars-Erik ter Jung. Han er dirigent for Telemark Kammerorkester, og har dirigert flere av de norske orkestrene, blant annet Trondheimsolistene og Oslo-filharmonien. På denne innspillingen møter vi et ensemble som klinger utrolig godt - og med ter Jungs inngående kjennskap til operaen og hans samarbeid med Magnar Åm, er denne innspillingen blitt en fint tillegg til Åms rike produksjon.

Men på den annen side; å få presentert hele operaen i en innspilling hadde også vært av det gode slaget.

Om du ikke har lest boka - så gjør det. Den er en av Vesaas aller største verk.

MAGNAR ÅM: «Kimen»
terjungensemble - Lars-Erik ter Jung (dirigent)
FABRA records FBRCD-18 (2020)
Spilletid: 45:08Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar