søndag 24. januar 2021

Paus og forledelsen

 


 Marcus Paus (f. 1979) er særs plateaktiv, og her er han med en veldig enkel plate. Enkel er kanskje ikke det riktige ordet, da de fleste tekstene til Jens Bjørneboe er av det dystre slaget, men likevel finner man også kimen til lys.


Tekstene til Bjørneboe er med i det vedlagte tekstheftet og man kan faktisk sitte å fundere riktig så lenge over ordets makt. Som det dystre - det mørke - og lete etter kimen til lys. Joda - denne platens tekster er noe som Paus selv sier har fulgt ham i store deler av livet. Hans far var jo også en nær venn av Bjørneboe.

Hvor skal man så plassere denne musikken. Enkelt - den er Marcus Paus sin musikk - og når man åpner en ny dør i denne komponistens store hus, dukker det alltid opp noe nytt.

I likhet med platen der han setter tone til dikt av André Bjerke, så holde Paus seg i det "enkle" hjørnet - rent musikalsk. Likevel så er det betagende å registrere det mørke i teksten brakt opp mot det lyse i Julie Kleives nydelige stemme. Det er bent ut vakkert det som triller ut av høyttalerne i stua - og da får tankene og lytterens funderinger brått mer å forholde seg til. 

Alt er så enkelt - men dog så komplekst!

Marcus Paus har skapt en plate man blir glad i, og budskapet formidles nydelig av sangeren Julie Kleive og hennes ledsagende pianist Joachim Kwetzinsky. De to musikerne finner du også på platen «En Hellig, alminnelig lek», med dikt av André Bjerke.

Anbefales varmt!

MARCUS PAUS: «Dypt i forledelsen»
sanger til dikt av Jens Bjørneboe
mtgmusic 20299 (2020)
Spilletid: 38:30

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar