onsdag 13. januar 2021

Rike vokale stemninger


 Henrik Ødegaard (f. 1955) er en komponist som vi i stor grad finner i den religiøse del av samtidens musikkskapende, selv om han også har skrevet mer verdslig musikk. «Beatitudes» fra 2013 har en vokal rikdom i seg - god penslet ut av Ødegaard.


Dette store korverket er skrevet til Oslo Kammermusikkfestival og det er to glitrende ensembler som fremfører det; Oslo Kammerkor og Nordic Voices - meget godt ledet av Håkon Daniel Nystedt.

Utgangspunktet er Bergprekenen fra Matteus-evangeliet. I tillegg benytter Henrik Ødegaard seg av 1900-talls lyrikk, sunget på ulike språk. Slik sett blir de forskjellige tekstene kontrasterende i sine budskap, men de er også med på å skape en helhet i Ødegaards tanker rundt dette storslagne vokalverket. Bibeltekstene formidles av Oslo Kammerkor, mens Nordic Voices i stor grad tar seg av tekster fra poeter som Pablo Neruda, den greske forfatteren Konstantinos P. Kavafis, den tyskspråklige rumenske lyrikeren Paul
Celan, franske Jean Jouve, den svenske lyrikeren Gunnar Bjørling og den norske forfatteren Gunvor Hofmo.

Det er fascinerende å lytte til Ødegaards klangbehandling. Gjennom sin forholdsvis vennlige bruk av dissonanser og bruk av tid i den melodiske utviklingen tar aldri Ødegaard bort fokuset fra tekstene, men han skriver sin musikk her for å underbygge det litterære.

Verket er - til tross for at det er et gjennomført korverk på nesten en time - variert. Hans vekslende bruk av koret og vokalsekstetten holder på fascinasjonen, selv for lyttere som ikke er godt inne i de bibelske tekster. Slikt sett er cd-heftet en god veileder.

HENRIK ØDEGAARD: «Beatitudes»
Nordic Voices, Oslo Kammerkor - Håkon Daniel Nystedt (dirigent)
Pro Musica PPC9074 (2020)
Spilletid: 57:06

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar