tirsdag 6. desember 2022

Den «ukjente» orgelromantikeren


 Johann Georg Herzog (1822-1909) - er nok ukjent for de fleste nordmenn, men her har organist Svein Erik Tandberg spilt inn et godt knippe med musikk som underbygger at dette er en komponist som kunne sitt håndverk.


Musikken er skrevet i perioden 1867 til 1909 og er av det solide og romantiske slaget. Herzog titter tilbake i tid og en kan kanskje si at han samlet trådene til tidligere komponister som syslet med komposisjoner for dette store instrumentet.

Musikken er skapt gjennom en 40 års periode, og selv om man ikke ser den store utviklingen i det musikalske uttrykket, må det innrømmes at det klingende resultatet er godt å lytte til.

Platen er spilt inn på det mektige orgelet i Sofienberg kirke i Oslo - et orgel som virkelig har volum om mektige klanger - og som passer Herzogs musikk meget bra. At man også har en særdeles dyktig musiker på orgelkrakken i Svein Erik Tandberg gir et godt løft i opplevelsen.

Spesielt fasinerer «Orgelsonate» op.62 nr.6, «Andante mit 8 Veränderungen» op.41 og ikke minst det storslagne «Fantasie» fra 1867, samt «Toccata» op. 61, nr. 7

Det tilhørende cd-heftet er av det meget informative slaget, både nor det gjelder komponisten og ikke minst de forskjellige verkene.

På platen finnes også; «Liebster Jesu, wir sind hier» op. 41, «Lobe den Herren» op. 60, Nr. 12, «Trio» op. 41 og «Choralvorspiel (Für die Passionszeit)».

Dette er en god og interessant orgelplate som fortjener å bli lyttet til!

JOHANN GEORG HERZOG: Orgelverk
Svein Erik Tandberg, orgel
Naxos Norway NN007 (2022)
Spilletid: 62:13

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar