onsdag 28. desember 2022

Tsjekkiske stemninger


 Det er ikke ofte jeg har lyttet til disse pianostykkene av Anton Dvorak, men her tar mesterpianist Leif Ove Andsnes oss med inn til noen musikalske perler som absolutt fortjener å bli hentet frem - også for oss nordboere.


Den tsjekkiske nasjonalkomponisten Anton Dvorak (1841-1904) er nok for de aller fleste kjent for sine orkester og sin kammermusikk. Spesielt hans niende symfoni, hans slaviske danser, cellokonserten og selvsagt «Dumka-trioen» - et kammermusikalsk mesterverk i mine øyne.

Andsnes presenterer med denne platen hele op.85 - en samling av 13 musikalske stemninger skrevet i løpet av våren 1889. Her viser Andsnes hvor flott musiker han er ved å sette lytteren i et eget modus med hvert eneste stykke. De fleste stykkene er forholdsvis selvforklarende og kommer ikke med annet en enn beskrivende tittel. Likevel formidler Andsnes musikken på en slik måte at i løpet av de 56 minuttene platen varer, så skapes det et eget lite univers der det fargerike pianospillet gjør lyttingen særdeles interessant og ikke minst behagelig.

I løpet av de 13 stykkene formidler Andsnes musikken med sedvanlig dyp innsikt, samt en nydelig evne til å gi publikum en ny fin opplevelse. For egen del har jeg plukket ut tre favoritter blant disse stykkene; «In The Old Castle» topper listen, tett etterfulgt av «Furiant» og den særdeles morsomme «Bacchanalia».

Teknisk er også denne innspillingen av det gode slaget. Den er lydfestet i Olavshallen i Trondheim og lydteknikerne har gjort en fin jobb med å få frem klarheten i det klanglige sluttresultatet.

Dette er en meget god plate, som likevel ikke klarer holde undertegnede naglet til høyttalerne hele veien, slik som for eksempel Andsnes spill i Chopin-platen hans fra 2018 og den over 20 år gamle platen med sonater av Haydn gjør.

ANTON DVORAK: «Poetiske tonebilder» op.85
Leif Ove Andsnes, piano
SONY Classical (2022)
Spilletid: 56:09

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar