tirsdag 13. desember 2022

Mektig ørefryd


 Jeg er en stor beundrer av organisten Kåre Nordstoga. Hans strålende Bach-innspillinger for LAWO Classics, og en rekke eldre innspiller toppes foreløpig av denne trippel-cd'en med orgelverkene til Cesar Franck (1822-1890)


Kåre Nordstoga trakterer til daglig det flotte orgelet i Oslo Domkirke, og det er så herlig at det er dette orgelet som benyttes på denne innspillingen.

Nå er det ikke første gang den eminente organisten gir seg i kast med Cesar Francks musikk. Han gjorde en særs god innspilling av Francks tre koraler, samt «Grande pièce symphonique» op. 17 for plateselskapet Simax i 1992. Men nå foreligger altså de aller største verkene på denne cd-samlingen. 

Og hvilken ørefryd dette er blitt. Vi tas med til musikk han skrev mellom 1859 og dødsåret 1890, og musikken speiler hvilken stor romantiker han var. 

Som tidligere nevnt har jeg stor sans for en av de store organistene her på berget. Nordstogas teknikk, hans klarhet i spillet, samt hans store virtuositet vitner om dyp innsikt og en utrolig spilleglede hos musikeren. 

Lyden er også meget god på innspillingen, så her er det bare å nyte den rike klangen i fullt monn.

Alle med et snev av interesse for dette vakre og orkestrale tangentinstrumentet bør sporenstreks anskaffe seg denne innspillingen - den rager høyt!

På platen:
«Fantasi C-dur» op.16
«Finale» op.21
«Grand piéce symphonique» op.17
«Pastorale» op.19
«Prélude, fugue et variations» op.18
«Priére» op.20
«Trois chorals pour Grande orgue»
«Trois pieces pour Grande orgue»

CESAR FRANK: Organ Works
Kåre Nordstoga, orgel
AFONTIBUS ATBCD-15-17 (2022) (3 cd)
Spilletid: 153:49

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar