torsdag 8. desember 2022

Musikken er som skrevet for henne.....


 Her er det bare å kaste alle kortene med en gang. Denne platen er en av årets desidert fineste! 


 Marianne Beate Kielland presenterer 18 av Jean Sibelius (1865-1957) sanger. Mange av disse er riktig nok originalt for skrevet med pianoakkompagnement, men en rekke fine orkestratorer har gjort flotte versjoner for et ledsagende orkester.

Og du verden! Kiellands kraftfulle stemme treffer ørene med en kraft så en skulle tro Sibelius har skrevet disse sangene med henne i tankene. Hun maler klanglerretet med en særdeles flott og bred pensel. I tillegg har hun er særdeles lydhørt orkester som medspillere - dyktig ledet av dirigenten Petr Popelka, som får frem fargene i Sibelius sin musikk.

Det er samspillet mellom mezzo-sopranen og orkesteret som gjør denne opplevelsen så uimotståelig god. Sibelius sin musikk er jo ofte preget av de litt mørke og mystiske klangene, og når man så får servert Kiellands stemme i disse sangene er det bare å la seg forføre.

Sangene er hentet fra syklusene op.38, op.17, op.36 og op.37. Og selv om platen er i underkant målt i minutter, så er kanskje akkurat det medvirkende til at opplevelsen blir så sterk.

Og jeg har mine favoritter selvsagt. Blant de mange perlene er det «Höstkväll», «Sov in!» og «Svarta rosor» som har fått en rekke ekstra runder i cd-spilleren de siste dagene. Her henter jeg frem igjen tankene om at «...dette er skrevet for Marianne Beate Kiellands stemme» Hun har den inderligheten som kreves i musikken, og komponistens intensjoner, samt de tekstlig fargene kler fremføringene utrolig godt!

Dette er en fantastisk fin plate - bør anskaffes av alle som vil la seg blende av en stor stemme i den finske nasjonalkomponistens fantastiske musikk....og mystikk.

JEAN SIBELIUS: Orchestral Songs
Marianne Beate Kielland, mezzo-sopran
Kringkastingsorkesteret - Petr Popelka (dirigent)
LAWO Classics LWX1239 (2022)
Spilletid: 44:20    
    

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar