mandag 26. desember 2022

Et ensemble man blir glad i


 Ensemble Allegria har tatt frem komponister om i en eller annen form har sitat, dedikasjon eller en liten hyllest til sin komposisjonslærer. Et fascinerende og vellykket prosjekt.


Komponister har i alle år sitert - lånt - "stjålet" både fra seg selv og fra andre. Vi finner sitater av egne og andres verker i en mengde musikk, samt elementer og linjer som skaper inspirasjon i musikkskriveriene - og blant slike finurlige ting kan man selvsagt laget et prosjekt. Komponistene Ensemble Allegria har tatt tak i er Benjamin Britten (1913-1976), Richard Strauss (1864-1949) og Lars Petter Hagen (f. 1975).

Dette relativt unge ensemblet (stiftet i 2007) har 25 faste musikere i sine rekker og betegnes i dag som ett av landets fineste ensembler. De har også fått med seg to nominasjoner til Spellemannsprisen.

Det som er så fint med Ensemble Allegria er musikernes samspill, den varme klangen og at de lager en innspilling som gir en mening - og som gir grunnlag for selv å forske litt og spekulere rundt musikken som spilles. At musikerne er blant landets ypperste vises også med denne platen, en plate som har lagt beslag på en del timer med lytting.

Musikken som du får høre her er skapt av komponister som har (og hadde) et nært forhold til andre komponisters skapende. Blant annet har Lars Petter Hagen også tatt for seg Geirr Tveitts og Edvard Griegs musikk - men på denne platen er det altså Richard Strauss sin musikk som han på en måte har lyttet, analysert og gjennomarbeidet. Ren og fin inspirasjon med andre ord. Benjamin Brittens lærer Frank Bridge var en av de store mestere innen variasjonskunsten i England - og derav finner hans variasjoner sin naturlige plass på platen.

Richard Strauss skrev sine «Metamorfoser» i de siste ukene av 2. verdenskrig - og de siste sju taktene av verket er det skrevet inn "In Memoriam" - der han siterer Beethovens Eroica-symfoni. Tilfeldig - neppe - men man kan jo spekulere i hvorfor. Eroica-symfonien var jo også i utgangspunktet dedikert en av datidens krigshissere, Napoleon - men Beethoven selv strøk dedikasjonen da den franske krigeren utropte seg selv til keiser. Trolig kan verkets siste sju takter (eller hele verket) tilegnes alle de som mistet livet under den meningsløse krigen.

ENSEMBLE ALLEGRIA: Britten / Hagen / Strauss
LAWO Classics LWC 1241 (2022)
Spilletid: 63:54


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar