onsdag 14. desember 2022

En av de virkelig gode


 Vilde Frang er ute med en ny plate - denne gangen har hun satt sammen fiolinkonsertene til Ludvig van Beethoven (1770-1827) og Igor Stravinsky (1882-1971). Det er slik man byr opp til fest!


Og en musikalsk fest er det. Det er genialt å kombinere disse to konsertene, både fordi de kontrasterer og skaper et spenningsnivå hos lytteren, men også fordi det er to av fiolinlitteraturens store konserter.

Det begynner med Beethoven - en fiolinkonsert som virkelig slet, om slikt kan sies om et verk. Men konserten lå nesten urørt i nesten 40 år etter en meget lunken mottakelse i 1806. Det var ikke før Felix Mendelssohn og Joseph Joachim - som da var 12 år - tok tak i konserten og ga den - etter sigende brilliant framførelse i London. Resten er historie.

I denne konserten viser Vilde Frang seg frem som en fremragende tolker av er konsert som peker rett inn i den tidlige romantikken. Hun samarbeider på denne platen med fiolinisten og dirigenten Pekka Kuusisto. Og sammen gir de Beethovens konsert en god dose musikalske strøk som virkelig frisker opp dette verket. At de også tar med paukene i cadenzaen i første sats gir også en fin dimensjon i satsens farger.

Å koble dette opp mot Stravinsky synes jeg er både godt og riktig. Konserten er skrevet i 1931 som kan betegnes som komponistens neoklassiske periode. Og da kan - med god vilje - tanker og idéer tilbake til Beethoven få lov å leve i fantasien. I denne perioden fiflet Stravinsky også med Mussolini og fascismen, noe som nok har satt sine spor hos noen lyttere, men likevel tåler denne geniale konserten feilskjær også fra en komponist som tross alt er elsket for sin musikk.

De to verkene blir en opptur av det sjeldne slaget. Og vi får oppleve en fiolinist som allerede er i den øverste musikalske sfære internasjonalt - og denne innspillingen legger alen til hennes musikalitet. Dette er en av de virkelig store innspillingene. Cd-boka inneholder også en fin samtale mellom dirigent Kuusisto og Frang. God lesning - og god lytting - det er bare å nyte!

VILDE FRANG: Fiolinkonserter av Beethoven og Stravinsky
Vilde Frang, fiolin
Deutsche Kammerphilharmonie Bremen
Dirigent: Pekka Kuusisto
WARNER CLASSICS (2022)
Spilletid: 65:08


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar