søndag 4. desember 2022

Denne pirrer ørene!


 Kontratenor og samtidsmusikk. Kombinasjonen er spennende - om ikke så vanlig. På denne platen møter vi Daniel Sæther - som innehar en aldeles nydelig stemme - i møtet med komposisjoner av Knut Vaage (f.1961), Kjell Mørk Karlsen (f. 1947) og Herman Vogt (f. 1976).


Det er boka «Vintersong» av Hanne Bremness som danner grunnlaget for Knut Vaages store verk. Et verk for kontratenor, fløyte, blokkfløyter, strykere, theorbe, lutt, orgel, cembalo og slagverk. Vi får bekjentskap med utdrag fra boka og her møter vi tekst som tidvis kontrasterer med Vaages toner, og som delvis er med på underbygge tekstene i forskjellige små utdrag. Sæthers eminente formidling er med på understreke tekstene, samt hans stemme er med på skape den klare og vakre essensen av desember og vinter. Det hele ledes av Kai Grinde Myran fra dirigentpulten.

De fire andre verkene er med en mindre besetning, men du verden - vi møter et sant univers av klanger i musikken til Kjell Mørk Karlsen og Herman Vogt, samt i «Urlich» - et verk av Vaage for kontratenor, mezzosopran og piano. Spesielt spennende er det å lytte til de to sangernes samspill. På mange måter utfyller de hverandres stemmer, samtidig som klangen skaper en fasinerende friksjon.

Herman Vogts verk «Laudato si'» har tekst av Frans fra Assissi. Et verk som virker tilbaketrukket både i klangfarger og i uttrykk, noe instrumentariet (blokkfløyter, cello og orgel) er med å skape.

Platens to siste verk er skrevet av Kjell Mørk Karlsen. I hans «Jordens Oro Wiker» op.31 møter vi døden - med tekster av Johan Olof Wallin, Elis Erlandsson, Bo Setterlind og Pär Lagerkvist. Verket innledes med en enslig tone i cembaloet. Og igjen blir man slått av komponistens evne til å pirre og ikke minst holde fast på lytteren. Her er det kun tagenter og blokkfløyten som ledsager tekstleser og sangeren.

Platen avsluttes med «Meditatio sacra» for kontratenor, blokkfløyter, cello og orgel signert Mørk Karlsen. Et verk preget av ro og ettertanke.

«Vintersong» er blitt et spennende blikk inn i en for mange, sjelden klanglig verden. Så lån øret til den - den er verd en drøy time av livet!

Riktig så gode musikere på platen er: Daniel Sæther, kontratenor - Lynetta Taylor Hansen, fløyte - Caroline Eidsten Dahl, blokkfløyter - Ingrid Økland og Maria Ines Zanovello, fiolin - Torunn Blåsmo Falnes, bratsj - Anna Carlsen, cello - Fredrik Blikeng, kontrabass - Jørgen Skogmo, tehorbe - Vegard Lund, theorbe/lutt - Anders Eidsten Dahl, cembalo og orgel - Kjel Tore Innervik, slagverk - Eira Huse, mezzosopran - Ole Christian Haagenrud, piano - Anne Stine Dahl, cello, samt Elisabeth Holmertz, tekstleser.

DANIEL SÆTHER: «Vintersong»
Musikk av Knut Vaage, Kjell Mørk Karlsen og Herman Vogt
LAWO Classics LWC1238 (2022)
Spilletid: 78:18

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar