mandag 24. juli 2023

Dansk snadder fra Bergen


 Det er ikke ofte fiolinkonserten til Carl Nielsen (1865-1931) blir å finne på på samme cd som hans fjerde symfoni. Som regel er det den tredje symfonien som benyttes. Men - ved å gjøre dette lille grepet så setter James Ehnes og Bergen-filharmonikerne oss tilbake nøyaktig 100 år - til London i 1923. Da programmerte Carl Nielsen sin eneste konsert i byen på nettopp dette viset. Og jeg må si at de to verkene matcher hverandre perfekt.


Bergen filharmoniske orkester under ledelse av Edward Gardner tar igjen steget inn på den internasjonale store scenen med denne innspillingen. Dette er musikkverk som de fleste "store" har gitt seg i kast med, og da er det alltid med en viss spenning man lar musikken flyte ut av høyttalerne i stua.

Det er James Ehnes som er solist i fiolinkonserten fra 1911 som innleder plata, og det er forfriskende å høre hvordan han og musikerne sprudler i denne versjonen. Samarbeidet medllom orkester og solist er igjen av det meget fine slaget. Tidligere har de vært sammen om plater med musikk av blant andre Tsjaikovsky, Bartok og Janacek. Verd en lytt de også.

Edward Gardner setter et ganske friskt tempo i de fleste satsene, noe som kler de fiolinistiske partiene særdeles godt. Litt gøy er det også å sammenligne Ehnes to versjoner med norske orkestre. Han gjorde fiolinkonserten med Oslo-filharmonien i 2015 med Vasilij Petrenko, og det er bare små nyanser som skiller de to versjonene.

Likedan er det artig å bla i platehylla her hjemme. Der står flere særs gode innspillinger, blant annet med Arve Tellefesen/Yehudi Menuhin - Vilde Frang/Eivind Gullberg Jensen og Henning Kraggerud/Bjarte Engeset. Og her finner man de litt større forskjeller - blant annet i valg av tempi og ikke minst teknikernes valg av klangfarger. Hva som er rigtig og galt kan man strides om, men undertegnede synes at de to versjonene med James Ehnes er av de virkelig gode. Solisten viser med all tydelighet at dette er en konsert han virkelig har et godt forhold til. Både fraseringer og ikke minst teknikk sitter som et skudd, og gjør opplevelsen utrolig god.

Nielsens fjerde symfoni «Det Uudslukkelige» som han skrev mellom 1914 og 1916, er komponisten mest kjente symfoni. Og igjen finnes det nok av referanser å velge mellom. Alan Gilberts versjon med New York philharmonic er legendarisk, der spesielt messingblåserne får det til å røske litt mer i høyttalerne enn innspillingen fra vestlandet.

Men du verden. Foredrag, formidling, teknikk og sammusisering står så absolutt til mer enn dugandes i denne nye innspillingen fra Edward Gardners hånd. Applaus sendes også teknikerne som har skrudd på de riktige knottene.

Dette er en meget god plate som føyer seg pent inn i imponerende innspillinger fra Bergen Filharmoniske orkester.

Det er også verd å lese Paul Griffiths meget fine og ledsagende tekst i cd-heftet.

CARL NIELSEN: «Fiolinkonsert op.29» og «Symfoni nr. 4 op.33»
James Ehnes, fiolin
Bergen Filharmoniske orkester - Edward Gardner, dirigent
Chandos CHSA5311 SACD (2023)
Spilletid: 67'51

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar