tirsdag 4. juli 2023

Nostalgien pipler frem


 Mezzo-sopranen Hilde Torgersen og pianisten Kenneth Karlsson er ute med en «ny» live-plate, med norsk samtidsmusikk fra 1980- og 90-tallet. Er datidens musikk like provoserende og "kranglete" i dag, som den i mange tilfeller var for 30 år siden?


Svaret er nok at årene har mildnet «vanlige» folks ører et par hakk - i alle fall er det slik med undertegnede. Jeg ble på den tiden tidvis provosert av samtidens klanger, selv om nysgjerrigheten som regel overvant skepsisen, mye takket være noen runder på musikkonservatoriet med dyktige og spennende komponister som veiledere.

Vel, nok av det.

Musikerparet Torgersen/Karlsson er på denne platen fanget av teknikere fra Radio Bremen. Dette er altså en live-plate fra en konsert i 1992 og viser et godt og bredt utvalg av det som rørte seg i denne perioden av norsk musikkliv når det gjaldt verk for stemmen (og tangenter). Ja, sågar et ytterst sprelsk verk av jazz-guruen Jon Balke for piano og elektronikk var med på denne konserten.

Platen inneholder fem verk av sentrale norske komponister og viser at opplevelsen av datidens musikk var særs variert.

Utøverne på «Live in Bremen» er selvsagt av det ypperste slaget. Hilde Torgersen var sentral i formidlingen av norsk samtidsmusikk frem til midten av 2000-tallet, da hun ble utsatt for en bilulykke, og virker i dag stort sett som sangpedagog. Heldigvis har jeg i hylla to innspillinger jeg setter høyt med den dyktige sangeren. (Voice Stories og en plate med musikk av John Cage).

Kenneth Karlsson har vært og er selve drivkraften i samtidsensemblet Cikada, med et vell av konserter og innspillinger bak seg. Duoen Torgersen/Karlsson har også stått for en rekke bestillingsverk - spesielt på 80- og 90-tallet.

Det største savnet med denne innspillingen er mangelen på tekst. Riktignok er alle forfattere nevnt, men i og med at det stort sett er snakk om utdrag fra tekster, ville det hjulpet godt å ha det med i cd-boka.

Uansett - dette er en plate som kanskje bringer frem nostalgien i deg når du lytter.

På platen:

Asbjørn Schaathun (f. 1961): «Dualis, Liederbuch nach Texten von Pablo Neruda und Fernando Pessoa» (1987/91)
Jon Balke (f.1953): «Virr» for piano og elektronikk (1990)
Bjørn Kruse (f.1946): «Altra risposta» (1989)
Antonio Bibalo (1922-2008): «Cantico» (1983)
Rolf Wallin (f. 1957): «...though what made it has gone» (1987)

LIVE IN BREMEN
Hilde Torgersen, mezzo og Kenneth Karlsson, piano
LAWO Classics LWC1252 (2023)
Spilletid: 55'00Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar