torsdag 6. juli 2023

Gripende!


 Den amerikanske komponisten Mizzy Mazzoli (f.1980) er blitt et godt kjent navn her på berget i den siste tiden. I fjor høst fikk hennes opera «The Listeners» sin urframføring på Den Norske Opera i Bjørvika, og på denne innspillingen blir hennes musikk formidlet av to norske orkestre, samt at vi tar en slags avskjed med fiolinisten Peter Herresthal som solist.


Tittelen på plata er «Dark with Excessive Bright» - ikke dumt når musikkens fantasi trigger noe av det vi her mot nord må forholde oss til - lys og mørke.

«Dark with Excessive Bright» (2021) er en fiolinkonsert (i to versjoner) - formidabelt formidlet av Peter Herresthal. Framføringen og lydfestingen av disse to versjonene var ett av hans siste musikalske oppdrag før han la fiolinen på hylla i desember 2022. Og igjen blir en slått av hans utrolige evne til å skape den store klangen md sitt instrument. Han er en sann mester i å legge farger på et verk, som mange solister kan misunne ham. På denne platen er det en versjon for orkester - med Bergen Filharmoniske orkester under ledelse av James Gaffigan som dirigerer - samt en kammerversjon for solo fiolin og strykekvintett. Her er det musikere fra Arktisk Filharmoni som står får den ledsagende musiseringen.

Herresthal er også solist i «Vespers for violin» fra 2014, et verk for solo fiolin og elektronikk. Her snakker vi om en fiolinistisk inderlighet, der Herresthals instrument og elektronikken skaper klanger som rett og slett er en fryd å lytte til.

Platen inneholder også tre orkesterverk av Mizzoli. Det er «Sinfonia (for Orbiting Spheres)» fra 2013) - ungdomsverket «These Worlds in Us» fra 2006, samt «Orpheus Undone» fra 2021, alle tre blir brilliant formidlet av Arktisk Filharmoni under ledelse av Tim Weiss.

Dette er spennende musikk som blir formidlet - musikk som garantert vil tiltale en stor lytterskare. Det fortjener denne innspillingen.

MISSY MAZZOLI: «Dark with Excessive Bright»
Peter Herresthal, fiolin
Bergen Filharmoniske orkester - James Gaffigan (dirigent)
Arktisk Filharmoni - Tim Weiss (dirigent)
Mizzy Mazzoli (elektronikk)
BIS-2572 SACD (2023)
Spilletid: 66'22

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar