onsdag 12. juli 2023

Frem fra glemselen


 Komponisten Sigurd Lie (1871-1904) er nok forholdsvis ukjent for de fleste her på berget. Det skyldes hans korte karriere. Likevel viser denne innspillingen noen av hans virkelig gode kvaliteter. 


Det var tuberkulosen som sørget for at Sigurd Lie ikke fikk den karrieren mange av hans samtidige mente han ville få. Hans talent var uomtvistelig, og hans gode og gjennomarbeidede sanger som er samlet på denne platen viser hans evne til både å utfordre sangeren i en rekke teknisk krevende partier, samt å legge for dagen en teft for den gode melodi.

Mezzosopranen Marianne Beate Kielland har rundt 60 innspillinger bak seg, og har på mange måter gitt mye av sin karriere på å sørge for at en del musikk som har gått i glemmeboka blir hentet frem i lyset igjen. 

Sammen med sin faste pianist Nils Anders Mortensen presenterer de her 42 av de rundt 75 sangene som Lie skrev i løpet av sin korte levetid. Og heldigvis er det varslet en oppfølger med de resterende sangene også.

Nå er mangt og meget sagt både om Kielland og duoen Kielland/Mortensen, og for undertegnede er det igjen særs godt å sette seg ned å lytte til en stor musisering, samtidig som hele dette prosjektet også trigger nysgjerrigheten på en av våre "litt" ukjente komponister.

Jeg har sagt det før, men sier det gjerne igjen. Denne sangfuglen vi er så heldig å få lytte til er av det sjeldne slaget, noe også et voksende internasjonalt publikum har skjønt. Kielland er en perfeksjonist i sitt virke, og formidlingen hun legger for dagen er sublim.

Palten åpner med Sigurd Lies "hit" om slikt kan sies. "Sne" med tekst av den danske poeten Helge Rode, setter en lekker standard for resten av den musikalske opplevelsen som treffer ørene.

Tekstene er skrevet av Helge Rode, Vilhelm Krag, Sigbjørn Obstfelder, Per Sivle, Theodor Casprai, Nils Collett Vogt og Idar Handagard.

SIGURD LIE: Sanger vol.1
Marianne Beate Kielland, mezzosopran - Nils Anders Mortensen, piano
LAWO Classics LWC1256 (2023)
Spilletid: 79'22


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar