mandag 28. desember 2020

En spesiell komponist


 Vinko Globokar (f. 1934) - fransk/slovensk komponist, trombonist og dirigent. Ta tak i hans innspilling med bergenske BIT20 - og du får en opplevelse du aldri har hatt maken til - musikalsk sett altså.


Platen åpner med «Les Soliloques decortiques» (2017) - et verk der hver musiker (16 i tallet) får sine 90 sekunder med sitt instrument. Meningen er så at ensemblet resterende medlemmer på sin måte skal absorbere - på sin måte - det som solisten fremfører. Og slik går de første 26 minuttene av plata. Underfundig, spennende, interessant - litt provoserende - men likevel hørverdig.

Så følger noe like spesielt. «Soprano Tagaguese sur ache de Noë» (2015) er en unik og spesiell opplevelse med lydkunstneren Alwynne Pritchard. Sju minutter med diverse slagverksinstrumenter både på hender og føtter, der hun i tillegg snakker/synger og har en slags imitasjon av forskjellige dyrelyder. Det aner meg at det visuelle høyner opplevelsen av dette verket en smule.

Platen avsluttes med «Kaleidoskop im Nebel» fra 2013. Musikk som på en måte svever rundt i ensemblet, der instrumentene behandles både tradisjonelt og en smule "på siden".

Vinko Globokar er en komponist med en stor dose humor og humør. Musikken er tidvis vanvittig - ja vel. Men likevel - jeg satt i alle fall igjen med et lite smil etter endt gjennomlytting!

VINKO GLOBOKAR: «Les Soliloques decortiques»
Alwynne Pritchard, stemme og slagverk
BIT20 - Vinko Globokar (dirigent) - Trond Madsen (assistendirigent)
KAIROS 0015059KAI (2020)
Spilletid: 54:56


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar